Alexandre maakt de beste koffiekoeken van België: “Ik droom van een eigen patisserie”

Alexandre Morsomme geeft elke dag het beste van zichzelf in patisserie De Baere. © Davy Coghe
Redactie KW

Alexandre Morsomme (26) uit Knokke-Heist is de beste koffiekoekenbakker van het land. En hij maakt ook nog eens de beste croissants. Dat bewees hij op het Belgisch kampioenschap in Antwerpen. “Ik hoop binnen enkele jaren mijn eigen patisserie te openen”, zegt Alexandre.

Op de vakbeurs Bibac Plus vond het Belgisch kampioenschap Bakkerij plaats. Daar werd Bruggeling Stefan Vandaele (45) gekroond tot beste broodbakker. Alexandre Morsomme (26) uit Knokke-Heist slaagde erin twee prijzen mee naar huis te nemen. Hij maakte volgens de jury de beste croissants en de beste koffiekoeken. Die tweede prijs won hij al voor de tweede keer.

Als kind hield ik er al van om verschillende koeken en taartjes te maken

De jonge patissier werkt bij Patisserie De Baere in Knokke-Heist. Op het Belgisch kampioenschap Bakkerij in Antwerpen won Alexandre Morsomme zowel de prijs voor beste croissants als die voor de beste koffiekoeken. Toch is hij nog maar zeven jaar beroepsbakker. Na de middelbare school trok Alexandre een half jaar naar Frankrijk om een opleiding tot patissier te volgen. “Na de opleiding kwam ik terug naar België gekomen en ging meteen in een patisserie werken. Eerst was ik jarenlang aan de slag in De Baere in Brussel en nu werk ik al enkele maanden in De Baere Knokke-Heist, waar ik woon”, zegt Alexandre Morsomme. Hij is al van jongs af geboeid door patisserie. “Als kind hield ik er al van om verschillende koeken en taartjes te maken”, lacht de patissier.

Alexandre op het podium.
Alexandre op het podium.© MT

Een geheim recept om te winnen op het kampioenschap had de jonge bakker niet. “Respect voor de producten is heel belangrijk. Ik neem echt de tijd om tot een goed eindresultaat te komen en dat heeft de jury opgemerkt. Dat is wellicht mijn sterkste punt”.

Onbekende producten

Dat maakte ook indruk op de jury op het Belgisch kampioenschap. Alle kandidaten moesten twee verschillende soorten croissants maken. Daarna moest Alexandre ook acht verschillende koffiekoeken maken. “Het moeilijkste onderdeel was de ‘mistery box’. Daarbij gaf de jury ons tien producten die we niet kenden om daar koffiekoeken van te maken. Dat was een stuk moeilijker dan werken met producten die je kent.” Na twee uur voorbereiding en zeven uur werk slaagde Alexandre erin om de beste croissant én koffiekoeken te maken. “Ik ben heel trots op mijn prestaties. Al is het belangrijkste voor mij nog steeds mijn werk in patisserie De Baere. Daar doe ik eigenlijk elke dag mijn best om de beste croissants en koffiekoeken te maken”.

Maar daar stopt Alexandres ambitie niet. “Mijn droom is om binnen enkele jaren een eigen zaak te openen. Ik heb er hard voor gewerkt en deze prijzen zijn een mooie beloning. Een eigen zaak zou de kers op de taart zijn.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier