Alexander Derynck is sinds januari operationeel als brandweerman

Postoverste majoor Wim Decoopman (links) en 'nieuwkomer' Alexander Derynck in het brandweerarsenaal. (foto FODI)
Redactie KW

Sinds januari is Alexander Derynck operationeel inzetbaar als brandweerman bij het brandweerkorps van Ingelmunster. De brandweer blijft zoeken naar nieuwe brandweerlieden, die ook in hun vrije tijd gemotiveerd blijven om een intensieve opleiding te volgen.

Postoverste majoor Wim Decoopman zei dat alle niet-essentiële acties tot 23 mei werden geschrapt, zoals oefeningen, vergaderingen en opleidingen. “Enkel de interventies worden uitgevoerd. Hier zijn ook enkele veiligheidsmaatregelen van toepassing. We volgen de basisregels van veelvuldig de handen wassen en afstand houden. Maar dit laatste lukt technisch niet altijd. Bij het uitrukken draagt daarom elke brandweerman een chirurgisch masker in de wagen. Ook op de interventie dragen wij een dergelijk masker, omdat onze taak heel dikwijls per twee en dus dicht bij elkaar wordt uitgevoerd. Voor enkele taken beschikken we over bijkomend beschermingsmateriaal, zoals gelaatsschermen en beschermende pakken. Die zijn bijvoorbeeld noodzakelijk bij een horizontale evacuatie van coronapatiënten. Na elke interventie worden de wagens aan de binnenzijde ontsmet. Ademluchttoestellen en -maskers worden eerst 12 uur in een gesloten bak opgeslagen alvorens te reinigen en te ontsmetten.”

Interessante verhalen

Sinds januari kan de brandweer rekenen op een nieuwe kracht: Alexander Derynck. Hij is 30 jaar, afkomstig uit Ieper, getrouwd met Stephanie Verhaeghe en woont in Ingelmunster. Zoontje Otis is negen maanden jong. Alexander werkt als technisch commercieel bediende bij Selexion Vervaecke Nollet in Izegem. Zijn hobby’s zijn knutselen, buiten werken, gaan wandelen met de honden en genieten van zijn gezin. Alexander begon met de opleiding in januari 2019.

“Ik zit nu in mijn tweede opleidingsjaar, maar door de huidige coronasituatie zal dat wel verder uitlopen. Sinds januari van dit jaar ben ik operationeel binnen het korps”, vertelt Alexander. “Voordien was ik bijna vijf jaar actief in de ambulancebranche. De job als ambulancier gaf mij danig veel voldoening dat ik hierin verder wou groeien en koos om brandweerman te worden. Door de onregelmatige uren die ik toen had en de onregelmatige uren van mijn echtgenote die verpleegkundige is én de komst van ons zoontje moest ik die job laten gaan. Ook mijn schoonvader – die vroeger onderluitenant en de laatste twee jaar van zijn carrière waarnemend bevelhebber was – en een oom waren eveneens actief bij de brandweer, waardoor ik voor mijn opleiding al vele interessante verhalen te horen kreeg.”

Eerste interventie

Alexander is bezig aan zijn tweede jaar opleiding. Hij kreeg theorie- en praktijklessen. “Op zich is het eerste opleidingsjaar een drukke agenda, waarbij je toch een aantal maanden elke zaterdag op post moet zijn om een volledig dag les te kunnen volgen. Daarbij komen dan nog eens de bijscholing, de algemene oefening van het korps én het gezins- en werkleven waardoor alles toch wat zwaarder doorweegt dan normaal. Maar ik wist wat mij te wachten stond. De opleiding is fysiek en mentaal zeker haalbaar, heeft heel veel te bieden en is enorm interessant waardoor alles een stuk sneller gaat. Ik kijk al uit naar de komende lessen.”

Sinds januari is Alexander operationeel. “Ik heb al enkele interventies achter de rug, maar de allereerste zal mij toch altijd bijblijven. Een verkeersongeval zonder gewonden, maar dus ideaal om al ervaring op te doen en de sfeer van de interventie op te snuiven. De stress valt goed mee, ik was het al gewoon om heel snel te moeten handelen en vooral de rust de kunnen bewaren. Wanneer de melding binnenkomt op mijn pager is dit eerder kicken dan stressen.

“Of ik dat lang zal doen? Ik zie in deze vrijwillige job zeker een toekomst. Het is een job met afwisseling, leuke groepssfeer, heel wat interessante opleidingen en vooral veel erkenning. Mijn droom blijft om ooit terug als ambulancier aan de slag te kunnen in combinatie met brandweerman.”

Alexander raadt zijn engagement zeker aan: “Mensen die een hart voor zorgverlening hebben en die niet bang zijn om een uitdaging uit de weg te gaan, moeten zeker informatie inwinnen om bij de brandweer te gaan. Brandweerman zijn is niet te onderschatten, maar het is zo uniek en iets om trots op te zijn.” (PD)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier