Alexander Declercq volgt Eddy Barbry op aan hoofd Ieperse bib

Eddy ‘van de bib’ Barbry gaat na een carrière van meer dan dertig jaar met pensioen. Cultuurbeleidscoördinator Alexander Declercq volgt hem op.

Eddy Barbry (links) en zijn opvolger Alexander Declercq. (foto TP)

Eddy Barbry (64) werkt al sinds 1988 in de bib en werd in 1990 bibliothecaris. “Ik ervaarde hoe de bib naast een culturele ook een sociale invulling kreeg. De bib heeft zich met de hulp van velen verankerd in de samenleving en kreeg doorheen de jaren meer middelen, personeel en activiteiten. De ware collectie zijn de mensen, die naar de bib komen, met hun kennis, vragen en dromen“, aldus Eddy. “Een bibliothecaris staat niet op met het doel om veel boeken uit te lenen. De bib moet kansen bieden aan mensen. Wie bijvoorbeeld gezonder wil leven, kan boeken ontlenen over stoppen met roken en kan een lezing of praatgroep bijwonen. We gaan voor geletterdheid in de brede zin. Ja, ook een jazzoptreden valt daaronder. Als de bib herleid wordt tot louter boeken uitlenen, is het snel voorbij. De bib is een ontmoetingsplek voor alle lagen van de bevolking.”

Fantastische ploeg

Alexander Declercq (44), die directeur wordt van de Ieperse bibliotheek en het archief, volgt Eddy op. “Ik werkte 17 jaar als cultuurbeleidscoördinator voor de stad en zal deze functie nu nog even combineren met mijn nieuw werk tot er een nieuwe cultuurbeleidscoördinator wordt aangesteld. Ik blijf in de culturele sector, maar dit werk is meer afgebakend. Nu krijg ik de kans om samen te werken met een fantastische ploeg, die goed draait dankzij Eddy.

Nieuw softwaresysteem

De bib zal in maart een paar weken sluiten. “We stappen in een nieuw softwaresysteem, dat in elke Vlaamse provincie wordt geïntroduceerd. Een aanpassing voor het personeel, maar voor de gebruikers verandert er niets. De uitdagingen voor de toekomst? De regionale samenwerking wordt gestimuleerd. We kunnen daar ver in gaan. Het is een mogelijkheid om een boek uit te lenen in een bib en terugbrengen in een andere. In het kader van Biblio7 wordt gesproken over meer structurele samenwerking”, besluit Alexander Declercq. (TP)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.