Alerte buurman slaat alarm slaan en bevrijdt slachtoffer uit kelder na home invasion: “Ik deed gewoon mijn plicht”

Buurman Neil Gunst: “Ik heb niet nagedacht en handelde uit instinct.” (foto BB)
Buurman Neil Gunst: “Ik heb niet nagedacht en handelde uit instinct.” (foto BB)
Redactie KW

Een 78-jarige vrouw uit de Oostkerkestraat in Oostkerke, een deelgemeente van Diksmuide, is zaterdag op klaarlichte dag het slachtoffer geworden van homejackers. Twee jongemannen drongen de slaapkamer binnen waar de vrouw lag te rusten en sloten haar op in de kelder. Buurman Neil Gunst kon alarm slaan en de vrouw bevrijden.

“Mijn echtgenoot (82) was zaterdag rond 14.45 uur vertrokken naar de supermarkt om inkopen te doen. Ik voelde me een beetje moe en ging in bed liggen om wat te rusten”, vertelt de 78-jarige vrouw uit de Oostkerkestraat, die liever anoniem wil blijven. “Plots hoorde ik kabaal. Ik riep om mijn man, maar er kwam geen antwoord. Wel hoorde ik meerdere voetstappen. Ik verstijfde van schrik. Luttele seconden later stonden twee jongemannen in mijn slaapkamer. Ze droegen elk een zwart mondmasker en spraken Frans”, vertelt de vrouw. De homejackers hadden het schuifraam van de woonkamer ingeslagen om binnen te raken.

In de kelder

“Een van hen vroeg waar de kluis was. Maar we hebben geen kluis en bijna nooit cash geld in huis. Mijn gouden halsketting, een erfstuk van mijn moeder, werd van mijn hals getrokken. Ze haalden ook de gouden ring van mijn vinger en een duur luxehorloge van mijn pols. Ik zei dat ik beneden nog geld zitten had in mijn portefeuille. Ik zou alles geven wat ik in huis had om er levend uit te komen. ‘Doe wat ze vragen’, herhaalde ik binnensmonds. Ze trokken een schilderij van de muur in de hoop dat er een kluis achter zou zitten. Daarna moest ik mee naar beneden om mijn portefeuille te zoeken. Er zat 100 euro in. De bankkaarten lieten ze achter.”

“Ik had de auto al zien staan en vond het allemaal wat verdacht” – buurman Neil Gunst

De daders namen nog een beautycase met nepjuwelen mee. “Ze openden de kelderdeur en ik moest naar beneden. Ik werd gelukkig niet gekneveld. Achter mij ging de deur op slot. Ze waren enorm ongeduldig en zenuwachtig. Ik vermoed dat ze door de man in de vluchtwagen verwittigd waren dat ze zich moesten reppen. Ze hebben even aan mijn haar getrokken, maar verder ben ik niet geslagen. Godzijdank. Wapens heb ik gelukkig ook niet gezien. Dan had ik hier wellicht niet meer over kunnen praten, maar het heeft een diepe indruk op me gemaakt”, zegt het slachtoffer.

Op de vlucht

Het duo rende naar buiten richting de vluchtwagen, waarin een chauffeur zat te wachten. Dat was dakwerker en buurman Neil Gunst niet ontgaan. “Ik had de wagen met Franse nummerplaat, een Mercedes E-klasse van de jaren 2000, al verderop zien staan aan de oprit van een landbouwbedrijf. Enkele minuten later stond de auto ineens midden op straat bij een andere woning, vlakbij de loods die ik huur van de zoon van de bewoners. Er zat iemand aan het stuur te wachten en ik vond het allemaal wat verdacht. Plots zag ik twee mannen weglopen uit het huis naar de wagen, die in volle vaart wegstoof. Ik ben hen nog achterna gereden, maar kon de nummerplaat niet meer zien. Intussen belde ik de zoon van de bewoners, mijn huisbaas dus, met de melding dat er ingebroken was”, aldus Neil.

Op dat moment wist hij nog niet dat het slachtoffer in de kelder zat opgesloten. “De zoon zei me, na contact met zijn vader, dat zijn moeder alleen thuis was en haar telefoon niet opnam. Hij vroeg me onmiddellijk te gaan kijken. Ik kwam binnen via het verbrijzelde schuifraam. Uiteindelijk heb ik de vrouw doodsbang aangetroffen in de kelder, nadat ik haar naam had geroepen. Enkele minuten later was de politie aanwezig”, vertelt Neil. “Ik heb niet nagedacht en handelde uit instinct. Ik deed gewoon mijn burgerplicht. Ik mag me niet voorstellen dat mijn eigen moeder dit overkomt.”

Alarm en camera

Intussen is de bewoonster al wat gekalmeerd. “Ik heb zaterdagavond een slaappilletje genomen om er niet voortdurend aan te denken. De kamerdeur gaat voortaan op slot en maandag komt er al een beveiligingsfirma een offerte opmaken voor een alarm en camerasysteem. Hoe dan ook voel ik me hier niet meer op mijn gemak”, aldus de vrouw. “Mijn man heeft me wel beloofd om me nooit meer alleen thuis te laten.”

Waarom de homejackers precies het echtpaar uitkozen, is voor hen een raadsel. “Vroeger hadden we wel een bedrijf hier in de straat, maar dat is al lang verkocht en we zijn al jaren met pensioen. We hebben thuis ook nooit veel geld bewaard.” (BB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier