Alcoholvrij bier op het Bierfestival? Geef het zeker een kans

De bierproevers: Stefan, Thom, Marc, Thomas, Eddy, Krystle, Frederik, Kathleen en Tony. © Davy Coghe
Stefan Vankerkhoven

De 13de editie van het Brugs Bierfestival, op zaterdag 1 en zondag 2 februari, vindt voor het eerst sinds zijn bestaan plaats op ‘t Zand. Opmerkelijk dit jaar: de focus ligt op de alcoholarme en alcoholvrije bieren. Aan de vooravond van het grootste bierfestival in de Benelux kregen we de kans op een voorsmaakje. Dat konden we natuurlijk niet weigeren…

Komend weekend zakken andermaal duizenden bierliefhebbers af naar ‘t Zand, waar de Brugse Autonome Bierproevers (BAB) een tent van 4.400 m² opgesteld hebben. 90 ambachtelijke, veel West-Vlaamse, brouwerijen stellen er 600 verschillende bieren voor. Daar zijn 59 nieuwe bieren bij, die het voorbije jaar op de markt kwamen, en 84 echte primeurs, die voor het eerst kunnen geproefd worden door een groot publiek. Omdat alcoholarme en alcoholvrije bieren deze dagen een hype zijn, zeker nu de samenleving rijden onder invloed niet meer aanvaardt, kunnen er ook 75 laag alcoholische bieren (minder dan 5 procent alcohol, dus minder dan een gewone pils) en 6 alcoholvrije bieren (minder dan 0,5 procent alcohol) gedegusteerd worden.

Uitdaging

Dé grote uitdaging voor de brouwerijen is om een bier met weinig alcohol toch een rijke smaak te geven. Om na te gaan of dat dit echt mogelijk is, nodigden wij samen met BAB-voorzitter Marc Vandepitte enkele lokale brouwers uit die recent een alcoholarm bier gecreëerd hebben. Aan de proeverij op onze redactie namen drie lokale brouwmeesters deel: Thomas Vandelanotte (Bourgogne des Flandres), Krystle Kerckaert (Viven) en Frederik Verstringe (De Halve Maan). Zij hadden elk een (nieuw) alcoholarm bier mee. De Brugse Autonome Bierproevers vaardigden bierkenners Thom Ramboer, Eddy Geysen, Kathleen De Sutter en Marc Vandepitte af om te oordelen over de bieren.

Brouwer Thomas Vandelanotte, die elke eigen creatie de naam van een popnummer geeft, pakt uit met Give me hop Johanna: “Omdat dit koperkleurig, rood bier 0,58 procent alcohol bevat, mag ik het net niet alcoholvrij noemen. Ik gebruik hiervoor een special soort gist, dat enkel glucose en niet alle suikers vergist. Bovendien heb ik gewerkt met extreme moutsoorten, waaronder Engelse havermout, en met Amerikaanse en Japanse hopvariëteiten. Ik proef in mijn nieuwe bier wat exotisch fruit, pompelmoes en een lichte, zoete carameltoets.”

Deze proeverij bewijst dat niet alle alcoholarme bieren fletse creaties zijn

“Zoals alle goede ideeën is het plan om een Viven Nada IPA te brouwen in bed bedacht”, lacht brouwster Krystle Kerckaert, die samen met haar man Tony Traen in de slaapkamer ‘brainstormde’. “Onze Sijseelse brouwerij specialiseert zich nu al vijf jaar in IPA-bieren. IPA staat voor Indian Pale Ale. Indertijd voegden Engelse brouwers extra hop toe voor de bierexport naar hun kolonies. Daardoor konden ze langer bewaren maar ze smakan wat bitterder. De blonde Viven Nada IPA bevat amper 0,3 procent alcohol en is zachter van smaak. De bitterheid primeert niet, zelf ruik ik er passievrucht en citrusvruchten in.”

Alcohol als reinigingswater

Frederik Verstringe, die sinds 205 in brouwerij De Halve Maan brouwmeester én productieverantwoordelijke is, ontwikkelde anderhalf jaar geleden de Sportzot, die amper 0,4 procent alcohol bevat: “De basis van dit alcoholvrije bier is onze Brugse Zot. Via een speciaal procedé, membraanfiltratie, zijn we erin geslaagd de alcohol uit de Brugse Zot te filteren én alle aroma’s te behouden. Met onze Sportzot bieden wij een ambachtelijk antwoord op de alcoholvrije bieren die de grote jongens de internationale spelers op de markt gebracht hebben. Veel alcoholvrije bieren zijn karakterloos en smaken naar fletse limonade. De Sportzot is een duurzaam bier, want de onttrokken alcohol gebruiken wij nadien als reinigingswater!”

Wat vinden de Brugse Autonome Bierproevers van deze drie nieuwe lokale bieren? Thom Ramboer: “De Viven Nada is ideaal als aperitief. Een Sportzot smaakt lekker bij biefstuk met frietjes. Het mouterig karakter past bij een maaltijd. En je hebt nadien een fris hoofd. Van Give me hop Johanna zal ik genieten op een terrasje.”

Voor Eddy Geylen zijn het drie totaal verschillende bieren: “Ik ben zelf een groot liefhebber van IPA’s. Die hoeven niet per se bitter te zijn. Ik hou vooral van de lichte citrussmaak in de Viven Nada. Misschien is dit niet voor ieders bek…”

Geslaagd

Marc Vandepitte bekent zijn lichte voorkeur voor Give me hop Johanna: “Niet alleen door de smaakrijkdom. Ik ben wat uitgekeken ben op de IPA’s… En de naam Johanna herinnert mij aan een romantische date lang geleden…”

De BAB-voorzitter concludeert: “Deze proeverij is geslaagd. Deze drie creaties bewijzen dat alcoholvrij bier helemaal geen fletse en trieste bedoening hoeft te zijn. Zowel de liefhebbers van de bittere als de ietsje zoetere bieren komen aan hun trekken. Je kunt perfect proeven van welke brouwerij de bieren afkomstig zijn. De brouwers hebben niet getornd aan het DNA van hun bieren, waarvoor ze bekend zijn.”

(lees verder onder de foto)

Zythologe Kathleen De Sutter 'pairt' Brugse pralines met lokale bieren. (foto DC)
Zythologe Kathleen De Sutter ‘pairt’ Brugse pralines met lokale bieren. (foto DC)© Davy Coghe


ONZE TIP? BRUGS BIER MET PRALINES COMBINEREN

Tijdens het Brugs Bierfestival waagt de Brugse zythologe Kathleen De Sutter zich aan en originele ‘foodparing’: de combinatie van Brugse pralines met lokale bieren. “Dat is niet zo evident”, bekent deze bierkenner. “Geschikte kazen met de juiste bieren matchen, is makkelijker. Maar ik wou een stapje verder gaan en heb contact gezocht met Jan Spegelaere, de oudste chocolatier van Brugge. Samen hebben wij beslist om vijf totaal verschillende Brugse pralines tijdens degustatie sessies op het Bierfestival te koppelen aan de best passende bieren. Om het nog wat moeilijker te maken, heb ik mij beperkt tot bieren uit Brugge en het Brugs Ommeland.”

“Er zijn nogal wat overeenkomsten tussen bier en chocolade. Want ook mout kan, net als chocoladebonen, geroosterd worden. En beiden worden vergist, wat tot prachtige smaakcombinaties kan leiden. Als je een praline laat smelten in je mond en tegelijkertijd een slokje van een passend biertje drinkt, kun je een hemelse gewaarwording ervaren”, beweert Kathleen De Sutter.

Welke vijf bieren ze combineert met de vijf Brugse pralines, wil ze voor het bierfestival niet verklappen. Kathleen De Sutter geeft één voorbeeld: “De Turbeau Noir, het bier van Franky De Smet Vandamme, de zanger van de West-Vlaamse metalgroep Channel Zero, is heel lekker bij een praline met fondant, marsepein en kers. De reden? Franky’s donkere bier bevat een aroma van bosvruchten. Die fruitigheid en de amandelsmaak zijn een topcombinatie.”

“Belangrijk bij food paring is het evenwicht: noch bier noch praline mogen overheersen. De Give me hop Johanna bijvoorbeeld is lekker met een praline met gekonfijte sinaasappel.” (SVK)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier