Alcatraz, Kamping Kitsch en hype-o-DREAM wachten af, Grensrock gaat niet door

Kamping Kitsch (foto AN)
Kamping Kitsch (foto AN)
Redactie KW

Nu metalfestival Graspop als eerste grote Belgisch festival de handdoek in de ring gooit, is het voor veel festivalliefhebbers bang afwachten wat andere festivals gaan doen deze zomer. In Menen trekt Grensrock alvast de stekker uit de editie 2021. In Kortrijk hangen metalfestival Alcatraz en Kamping Kitsch organisatorisch aan elkaar vast. Als de een valt, doet de ander dat ook. Daar is het dus, net als voor Hype-O-Dream in Waregem, bang afwachten tot half maart.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

Bij de organisatie van Grensrock, het jaarlijkse festival in Menen, is van twijfel geen sprake meer. Het festival gaat voor de tweede keer op rij niet door.

“We hebben zopas besloten om ook de stekker uit editie 2021 te trekken”, zegt Tim Lefever, bestuurslid van de VZW achter het festival. “Om te beginnen staat het vaccinatiecentrum van Menen pal op het terrein dat we gebruiken. Ergens hadden we nog gehoopt dat de vaccinatiestrategie tegen die tijd al zou zijn afgerond maar de realiteit haalt ons razendsnel in. Het zou trouwens ook absoluut niet verantwoord zijn om toch nog door te zetten, wanneer we niet voor de volle honderd procent zeker zijn dat iedereen er veilig uit de bol kan gaan. Dan spreken we nog niet eens van sponsors. Na dergelijk jaar zijn heel wat rekeningen uitgedroogd en om dan te gaan aankloppen, is ronduit onhaalbaar.”

Grenrock (foto CLL)
Grenrock (foto CLL)

Het extra sabbatjaar zal de organisatie van Grensrock gebruiken om hun eigen formule onder de loep te nemen. “Grensrock komt terug in 2022! Van de vrijgekomen tijd zullen we nu gebruik maken om onze identiteit opnieuw te bekijken. We gaan al een tijdje mee en misschien kunnen we nu enkele elementen gaan veranderen en zelfs verbeteren? Moeten we moderniseren? Het zijn de vragen waar we nu een antwoord op zullen zoeken.

Hoop bij Alcatraz

Hoewel Graspop dit jaar is afgelast koestert Alcatraz, het kleine Kortrijkse broertje van het metalfestival in Dessel, nog steeds de hoop te kunnen doorgaan. “ “Alcatraz valt toch twee maanden later”, weet communicatieverantwoordelijke Bernard De Riemacker. “Dat maakt een groot verschil als het op het aantal toegediende vaccinaties aankomt.”

“Bovendien heeft Graspop een veel internationalere affiche dan Alcatraz. Maar die hele grote bands hebben nu al aangegeven dat ze niet op tournee zullen gaan. Als er een paar grote festivals niet doorgaan, is het voor hen gewoon niet rendabel om te investeren in een tour. Wij focussen op minstens even goede, maar meer lokale bands.”

Alcatraz (foto CLL)
Alcatraz (foto CLL)

Alcatraz festival 2021 vindt, als het van de organisatoren afhangt, plaats op 12, 13, 14 & 15 augustus 2021. De ticketverkoop ging afgelopen zomer al van start. Maar hoe die editie eruit zal zien, dat weet niemand. “Een ‘gewoon’ festival is zeker nog een piste”, aldus Bernard De Riemacker. “Maar dan moeten de aangekondigde bands natuurlijk kunnen, willen en vooral mogen komen.”

Op papier ligt alles vast. Van de bands en de brouwers tot het podium en de tenten. “Er heerst een grote solidariteit in de sector. We hoeven al die zaken dus pas te betalen als we ze ook effectief gebruiken. In combinatie met de beloofde regeringssubsidies zorgt dat voor enige zekerheid.”

Kamping Kitsch

Ook dat andere Kortrijkse festival, Kamping Kitsch, hoopt begin april duidelijkheid te hebben. Het festival lokte in zijn laatste editie in 2019 meer dan 20.000 bezoekers naar Kortrijk en 2020 beloofde alle records te breken. “Het moest onze verjaardagseditie worden, gekker en groter dan ooit” horen we bij de organisatie. “Helaas moesten we door 2020 een streep trekken en besloten we alles op alles te zetten op 2021. Hoe de zaken er nu voorstaan? Erg onduidelijk. We wachten op de beslissing van Alcatraz. Het Kortrijkse metalfestival gebruikt niet alleen dezelfde weide maar ook dezelfde infrastructuur als wij, en dus organiseren we hand in hand.”

Hype-O-DREAM

Het festival in Waregem wacht op de beslissing van de overheid, midden maart. Pas daarna hakt het knopen door. “Die deadline? Die is te laat”, zegt Hype-O-Dream-organisator Frederik Balcaen. “Al ben ik vooral blij dat de regering inziet dat er een ultimatum moet zijn. Net zoals veel organisaties zitten we nu al volop in de voorbereidingen.” (CLL/AN/PNW)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.