Albert ‘Berten’ Bodein over dialect en cafés in Nieuwkerke: “Zeg maar ‘Niekerk'”

Berten Bodein (links) en bazin Maai met enkele vaste toogklanten. (Foto EF) © Eric Flamand
Redactie KW

Berten Bodein (57) is een Nieuwkerkenaar pur sang. “Als ik twee weken de kerktoren niet zie, ben ik ziek”, lacht hij.

Het is al langer geweten dat het grensdorp met Frankrijk en Wallonië zijn eigen streektaaltje heeft. “Zo spreken we in onze dorpsnaam de letter W niet uit. Zeg dus maar ‘Niekerk’ tegen Nieuwkerke”, vertelt Berten. “Toen ik als klein ventje in het dorp van deur tot deur trok met broden en taarten van mijn pa, sprak iedereen hier trouwens over Westnieuwkerke. Uiteindelijk werd het toch Nieuwkerke, omdat er toch geen verwarring meer was met Oostnieuwkerke”, lacht hij.

“Verder praten we in ons dialect over ‘gald’ (geld, red.) en ‘malk’ (melk, red.) en vooral over ‘fruts’ en niet over frieten. Ik heb het wel voor ons streektaaltje, want het is iets typisch voor dit dorp. Ik durf dan ook wel eens gespeeld boos worden wanneer ik iemand hoor vertellen dat hij frieten gaat halen.”

Bollen

Ongeveer 40 jaar geleden stapte Berten Bodein zijn eerste café binnen in Nieuwkerke. “Ik deed dat in het gezelschap van mijn vader, samen gingen we een partijtje bollen. Dat was de volkssport nummer één, zeker in Nieuwkerke. Ik herinner me nog dat we de wedstrijd gewonnen hadden, want het was toen de gewoonte dat de verliezende partij een drankje betaalde aan de winnaars. Ik vroeg een cola waarbij het volledige café luidop begonnen te lachen. Ik was er natuurlijk al stiekem een pint gaan drinken”, lacht hij.

Bollen is volgens de 57-jarige Nieuwkerkenaar de meeste gespeelde volkssport in Nieuwkerke. “Hier is het spelletje zoveel populairder dan in de andere dorpen van Heuvelland. Vooral vroeger was dat een echte cafésport. De cafébazin deelde de bollen uit en het spel kon beginnen. Later hadden de spelers hun eigen bollen mee, waardoor de sport heel wat charme verloor.”

(MDN)

Meer in Krant van West-Vlaanderen, editie Het Wekelijks Nieuws West van vrijdag 18 april

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier