Alberic Danschotter uit Aartrijke bouwde zijn zolder om tot een sportmuseum

Alberic Danschotter brengt dagelijks uren door in zijn museum. "Ik verdiep me graag in mijn passie." © foto BC
Bieke Cobbaert

Onder de kerktoren van Aartrijke heeft Alberic Danschotter een sportmuseum ingericht. Als verwoed voetbal- en wielerliefhebber heeft hij een enorme collectie aangelegd met boeken maar ook heel wat unieke gadgets. “Mijn favoriete stuk? Schrijf maar op dat dat een gele trui van Richard Virenque is”, is Alberic trots.

Alberic Danschotter (80) woont met zijn vrouw Nicole Damme aan het begin van de Steenstraat in Aartrijke. Op de ruime zolderverdieping van hun appartement heeft Alberic zijn heiligdom ingericht. “Ik verzamel al vele jaren wieler- en voetbalboeken”, begint de Aartrijkenaar die een kleine zeven jaar geleden vanuit Zedelgem naar de Steenstraat verhuisde.

“Ik begon ook oude krantenknipsels, foto’s en tijdschriften van en over renners en voetballers te verzamelen. Ik heb bijvoorbeeld ook heel wat doodsprentjes van sportfiguren in mijn collectie: Jean-Pierre ‘Jempi’ Monseré, Erik De Vlaeminck,…”

“Op welk item ik het meest trots ben? Ik heb heel veel leuke dingen in mijn collectie die ik echt koester, maar de gele trui van Richard Virenque vind ik toch wel heel speciaal. Ja, schrijf dat maar op!”

Fijne sportieve jaren

Vanwaar die enorme fascinatie voor voetbal en wielrennen komt, willen we weten. “Ik ben in mijn jonge jaren een korte periode wielrenner geweest en heb zelfs eens de tweede prijs gereden tijdens een wielerwedstrijd in Lichtervelde.”

“Ik heb ook jarenlang gevoetbald. Op m’n zestiende speelde ik bij de Flandria in Zedelgem. Ik hou er leuke herinneringen aan over, het waren prachtige jaren van vriendschap. Daarna heb ik de transfer naar de buren van FC Veldegem gemaakt en daar speelde ik bij de eerste ploeg. Ik heb veel goals gemaakt, maar ook veel nagepraat in het café van Robert en Denise Decock”, vervolgt Alberic.

Kapitein van de ploeg

“Maar ik begon natuurlijk ook een dagje ouder te worden. Toen heb ik nog jaren amateurvoetbal gespeeld bij Corporatief Brugge. Ik was kapitein van een zeer leuke, aangename ploeg. We werden zelfs kampioen in onze reeks. Met een grote inzet en veel liefde voor de sport heb ik me altijd ingezet.”

Zijn actieve sportieve hobby’s groeiden uit tot het verzamelen van sportboeken, hij heeft er ondertussen al een vijfhonderdtal. Hij heeft ze nog niet allemaal kunnen lezen, daarvoor zijn het er te veel. Die enorme collectie kwam mee tot stand dankzij de hulp van familie en vrienden. “Ik heb ook vrienden met wie ik ruil of die me aan informatie helpen, zoals Marc Van Hamme. Hij is de auteur van Flandria. De 20 wondere jaren van een wielerploeg en van Jean-Pierre Monseré. Voor altijd 22. En ik breng ook dikwijls een bezoekje aan café/wielermuseum Den Hert in Ichtegem, om gezellig te praten over de sport”, aldus Alberic.

Fan van Nicolas Cleppe

Ook voor veldrijden heeft Alberic interesse. “Klopt. Ik ben een grote supporter en fan van Nicolas Cleppe, een jonge veldrijder uit Ingelmunster die het onder leiding van Sven Nys heel goed doet.”

Alberic brengt uren door op zijn zolder. “Ik ben heel trots op mijn museum dat ik toepasselijk De Sporttempel heb gedoopt. Ik breng er uren door om mij te verdiepen in mijn passie.”

Zo’n collectie, jaren van verzamelen, het zou jammer zijn dat die ooit verloren gaat. “Ik heb altijd verlangd dat mijn collectie later in goede handen zou komen. En ik heb een opvolger gevonden in mijn kleinzoon Niels. Hij is 13 jaar en heeft heel veel interesse in mijn collectie. Hij helpt me er zelfs bij. Bij hem zal mijn collectie in goede handen zijn!”

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.