Alarmfase rood in Menen: ruim 200 besmettingen in amper 14 dagen

De bewoners van wzc Andante in leukere lockdowntijden, toen in april van dit jaar Marino Punk en Luc Dufourmont er een gesmaakt optreden gaven. © MPM
Christophe Lefebvre
Christophe Lefebvre Medewerker KW

De voorbije dagen gingen de coronacijfers in Menen aan een recordtempo de hoogte in. Het virus spaarde niets of niemand: in wzc Andante zijn er liefst 80 (!) besmettingen, diverse handelszaken sluiten preventief of noodgedwongen. De situatie werd zo alarmerend dat de burgemeester een crisisoverleg pleegde en enkele strenge maatregelen afkondigde.

Het is vooral het woonzorgcentrum Andante dat het zwaarst getroffen werd. “Tussen midden en eind september voerden we een eerste testronde uit nadat we met een positief coronageval werden geconfronteerd”, liet woordvoerder Patrick Plancke ons toen weten. “Dan waren 24 bewoners en 11 personeelsleden besmet, al was van echte paniek geen sprake. Het gros van de besmette mensen was allemaal asymptomatisch en slechts enkelen vertoonden milde symptomen. Iedereen werd wel op een cohortafdeling geplaatst, een afdeling waar mensen dan wel in quarantaine zitten, maar toch een zekere bewegingsvrijheid krijgen en waar speciaal opgeleid personeel zich over hen ontfermt. Iedere vorm van bezoek werd opgeschort.”

Toch bleek het woonzorgcentrum nog niet helemaal uit de gevarenzone. “Tijdens een recente tweede testronde bleek dat 50 van onze 188 bewoners en 30 van onze 200 personeelsleden besmet zijn”, klinkt het nu. “Ondertussen werd er een tweede covidafdeling geopend, maar we kunnen de zorg van iedereen nog aan”, aldus Patrick Plancke. “Bij zowel bewoners als personeelsleden gaat het steeds om mensen zonder symptomen of mensen die met heel lichte symptomen te maken krijgen. Personeelsleden die positief werden getest, maar niet ziek zijn, kunnen aan de slag blijven in de speciale covidafdelingen. Van zodra er twijfel ontstaat, worden ze huiswaarts gestuurd. Het woonzorgcentrum heeft altijd alles op alles gezet om het virus buiten te houden en het wordt dan ook een onmogelijke taak te achterhalen waar de besmettingen vandaan komen.”

De kerstmarkt in Lauwe is het slachtoffer geworden van zijn populariteit – Herman Ponnet

De teller bleef in de grensgemeente verder tikken en klokte, volgens de meest recente cijfers, af op ruim 200 besmettingen in de afgelopen 14 dagen. Menen kreeg dan ook een donkerrode kleur op de coronakaart, waardoor burgemeester Eddy Lust de crisiscel bijeenriep. Daar werden enkele harde, maar broodnodige beslissingen genomen. Alle evenementen, door de gemeente georganiseerd, werden afgelast en ook de kerstmarkten werden niet gespaard. Zelfs het stedelijk zwembad moest de deuren sluiten. “Al geldt die sluiting alleen voor particuliere zwemmers, niet voor clubs of scholen”, verduidelijkt directeur Henk Wekking.

Veel Fransen

“Het is een allesbehalve eenvoudige beslissing geweest, maar zoals de situatie vandaag is, hadden we geen andere keuze. Contacttracing bij scholen en clubs is heel wat eenvoudiger, omdat ze van alle aanwezige mensen hun gegevens hebben en met een zekere structuur werken.

Zwembad Het Badhuis in Menen blijft alleen open voor scholen en clubs.
Zwembad Het Badhuis in Menen blijft alleen open voor scholen en clubs.© CLL

Bij particulieren is dat heel wat moeilijker geworden en we merkten ook dat er een zekere maatregelmoeheid bij heel wat bezoekers optrad. Iedereen moet, zoals op alle andere plaatsen, zijn of haar gegevens achterlaten voor ze kunnen zwemmen en je wilt niet weten hoeveel filmsterren hier de revue al zijn gepasseerd. Mensen zijn het gewoon beu en durven er dan de kantjes al eens af te lopen. Ook was er een duidelijke toename in het aantal bezoekers uit Frankrijk. Daar zijn alle sportfaciliteiten dicht en dus trekken die mensen richting grensgemeenten, wat ook voor de nodige frustratie zorgde. De combinatie van dit alles heeft ervoor gezorgd dat we de harde beslissing hebben moeten nemen om voor onbepaalde tijd de toegang tot het zwembad voor particuliere bezoekers te gaan ontzeggen.”

“Er is een maatregelmoeheid, je wilt niet weten hoeveel ‘filmsterren’ hier al zijn gepasseerd” – Henk Wekking

Naast het zwembad en evenementen is het vooral het annuleren van de kerstmarkt in Lauwe, dat voor een aanzienlijke domper zorgt. De lokale handelaars sluiten er traditioneel hun jaar af met een topweekend en ook de horeca draait overuren. Met de extra maatregelen valt dan ook het doek over een sowieso al rampzalig jaar. “Op de kerstmarkt hebben we een enorme boost aan naamsbekendheid gekregen”, zegt Arnaud Brévière, de voorzitter van Collect4People VZW. “Mensen zijn er in een feestelijke stemming en laten dan ook al wat sneller hun hart spreken. Jammer genoeg is het voor dit jaar meteen afgelopen. Corona heeft het voor heel wat mensen in precaire situaties nog moeilijker gemaakt. De aanvragen voor hulp stromen binnen.”

Sinterklaasstoet

Bevoegd schepen en eveneens drijvende kracht achter de kerstmarkt in Lauwe, Herman Ponnet, zoekt ondertussen naar alternatieven om de kerstsfeer dicht bij huis te brengen. “Het was geen eenvoudige beslissing, maar het is net de populariteit van de Lauwse kerstmarkt die haar de das omdoet”, klinkt het.

Een sfeerbeeld van een van de vorige edities van de kerstmarkt in Lauwe, met onder andere burgemeester Eddy Lust en schepen Herman Ponnet bij het Rekkems dorpsmuziek.
Een sfeerbeeld van een van de vorige edities van de kerstmarkt in Lauwe, met onder andere burgemeester Eddy Lust en schepen Herman Ponnet bij het Rekkems dorpsmuziek.© WO

“We spreken hier niet over 1.000 bezoekers, maar van een veelvoud ervan. Het is onmogelijk om daar op grote schaal maatregelen te gaan toepassen om de veiligheid van iedereen te garanderen. Samen met de dienst evenementen zijn we volop aan het zoeken naar een coronaveilig alternatief. Ook moesten we verschillende scholen teleurstellen door de sinterklaasstoet te annuleren. Ook daar bekijken we of we een kleinschalig alternatief kunnen aanbieden. Dat geldt ook voor de kerstsfeer in de stad, waar mensen naar uitkijken. We analyseren iedere mogelijkheid. Zo gaan we voor het eerst het gemeentehuis van Lauwe en het dorpshuis van Rekkem van kerstdecoratie voorzien.”

Heel wat Meense handelaars namen ondertussen, ongeacht de uitkomst van het crisisberaad, zelf de beslissing tijdelijk te sluiten. Patrick Deleu (52), de ‘patron’ van het bekende café De Coulisse, trok de deur van zijn etablissement vrijwillig dicht voor onbepaalde tijd. “De cafébezoeken waren sowieso al aanzienlijk verminderd, maar toen ik hoorde dat 20 van mijn klanten allemaal besmet waren, dan is dat wel even een confrontatie met de realiteit”, liet hij eerder weten.

Cafés, school, elektrozaak gesloten: een update

Menen kleurt volgens de meest recente statistieken – 212 gevallen in de afgelopen 14 dagen – bloedrood op de coronakaart. Het gros van de gevallen is terug te brengen tot het woonzorgcentrum Andante, goed voor 80 positieve gevallen. Verschillende zaken sloten ondertussen, al dan niet preventief, de deuren om de verspreiding van het virus te voorkomen. Bockor Café in Lauwe ging voor onbepaalde tijd dicht nadat de zaakvoerster met een stevige vorm van het virus te kampen kreeg. Verschillende andere cafés en zelfs een elektrozaak sloten tijdelijk de deuren nadat bij enkele klanten een positieve test werd afgenomen. Ook in het VTI Sint-Lucas werden twee leerkrachten positief bevonden op Covid-19 en werden ze in afzondering geplaatst. Door een rigoureuze toepassing van de maatregelen kon een sluiting van de klassen worden vermeden. (CLL)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier