Alanah Pelkmans moet haar reis door Zuidoost-Azië vroegtijdig stopzetten

Door het coronavirus moeten Belgen van overal ter wereld proberen binnen de kortste keren terug thuis te raken. Zo ook Alanah Pelkmans, die een vier maanden durende reis richting Zuidoost-Azië voortijdig moest afbreken. Alanah landt als alles goed gaat vrijdag op Zaventem.

Alanah was op reis door Zuidoost-Azië, maar moet nu vroegtijdig terugkeren. © GF

“Alanah vertrok op 20 januari en zou normaal maar op 8 mei terug naar België keren”, geeft een bezorgde mama Valerie Goethals (“zijn er andere?”) aan. Alanah, afgestudeerd als economiste aan de KUL, zag de halve wereldreis als afsluiter van een mooie studententijd. “Binnen twee maanden start ze bij Citibank in Londen, waar ze ooit een stage deed. Het besef dat, als ze niet meer tijdig terug in België raakt, die mooie baan misschien aan haar neus voorbijgaat, deed haar uiteindelijk beslissen om de reis af te breken.”

Makkelijk om haar dochter te overtuigen terug te keren, had Valerie het niet. “Aanvankelijk minimaliseerde ze de gevaren en problemen, die gepaard gaan met het virus. Nadat ze eerst Sri Lanka had verkend en vervolgens in Cambodja was aanbeland, begon het plots te dagen toen ze de grens met Vietnam niet over mocht. Belgen, Fransen, Italianen en Spanjaarden waren er niet langer welkom.

Lockdown

Alanah heeft toen drie dagen gelift en onder meer via tuk tuks Laos bereikt. Daar heeft ze drie andere Belgen leren kennen, waarmee ze verder opgetrokken is. Het viertal is per vliegtuig in Bangkok (Thailand) geraakt waar niet veel later een volledige lockdown werd afgeroepen. Eten moest Alanah de voorbije dagen daarom doen aan eetstandjes, rechtopstaand.”

Toch wou de Bredense aanvankelijk nog even in de buurt blijven. “Mijn dochter wou per se nog twee maanden in Thailand blijven rondhangen, er wat luieren aan het zwembad. Maar toen het viertal gecontacteerd werd door de ambassade, is het toch stilaan beginnen doordringen dat ze beter zo snel mogelijk terugkeerden. Een van haar reiscompagnons, die al werkt, begon in paniek te raken. Hij vreesde vast te raken in Thailand. Ze werden stilaan ook bang. Ik denk dat ze daar, zo ver van huis, eerst niet goed beseften wat hier aan de hand is en welke impact het virus heeft. Ik heb de voorbije week behoorlijk wat ruzie gemaakt met mijn dochter. Ruzie vanop 20.000 km. ‘Kom toch terug. Besef je dan niet wat hier aan de hand is? Straks moet je in quarantaine en kun je niet tijdig naar Londen vertrekken!”

Als alles volgens plan verloopt, landt Alanah nu vrijdag met de laatste vlucht vanuit Bangkok op Zaventem. “Ik mag haar niet afhalen aan de luchthaven volgens de politie. Maar dat laatste stukje per trein zal wel lukken, zeker…?”, aldus een (licht) gerustgestelde mama Valerie. (MM)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.