Al zeven jaar procedeert Johan Vankersschaever uit Oostkerke tegen Aquafin

Johan bij de betonblokken die hij uit protest plaatste. © DDEJ
Redactie KW

Aquafin wil al jaren een waterzuiveringsinstallatie in de achtertuin van Johan Vankersschaever plaatsen. “Die mastodont komt tot op 40 meter van onze slaapkamer en ik kan er niets tegen beginnen”, zucht Johan.

Tien jaar geleden slaagde Johan Vankersschaever uit Oostkerke bij Damme erin om zijn grote droom te verwezenlijken. “Ik werk al 40 jaar keihard als zelfstandig loodgieter en toen viel ons oog op een vervallen hoevetje in deze mooie landelijke streek.” “We hebben ondanks de grote investering dan ook niet lang getwijfeld”, zegt hij. “Ook in de renovatie is een pak geld gekropen, maar onze kleinkinderen kunnen zien spelen in de groene oase die onze achtertuin ondertussen geworden is, maakt het allemaal waard.”

Al hangt al enkele jaren een grote donderwolk boven dit verhaal, dat maandag mogelijk tot uitbarsting komt. Al zeven jaar is de man ondertussen aan het procederen tegen Aquafin die van plan is om een nieuwe waterzuiveringsinstallatie te bouwen in zijn achtertuin. “Het gaat om een KWZI, een gevaarte van om en bij de 1000 vierkante meter met grote biorotoren die heel wat lawaai maken. We kregen onlangs bericht dat werd besloten om onze gronden en die van onze buren af te nemen om de plannen uit te voeren en daar kunnen wij blijkbaar niets tegen doen. De grens van de installatie komt nota bene tot op 40 meter van de slaapkamers van de kleinkinderen.”

“Ik heb uit protest een container en betonblokken voor mijn eigendom geplaatst zodat ze er niet in kunnen.”

Hij greep dan ook alle mogelijke manieren aan om in opstand te komen. “Het heeft me al verschrikkelijk veel geld aan advocaten gekost en toen we gelijk kregen bij de Raad van State paste minister Schauvliege de wet aan waardoor we weer bij af waren”, zucht Johan. “Ik schreef zelfs een brief naar de koning.” Ondanks alles kreeg hij deze week toch een dwangbevel in de bus van de vrederechter waarin staat dat tegen maandag alles moet ontruimd zijn. “Ik heb uit protest een container en betonblokken voor mijn eigendom geplaatst zodat ze er niet in kunnen. Het gebied omhelst ook de wei waar mijn paarden grazen en ik heb geen ander onderkomen voor die dieren. De biotoop waar ik met liefde aan heb gewerkt wordt nu tenietgedaan terwijl er heel wat andere mogelijkheden zijn om dit te plaatsen.”

Burgemeester Coens bevestigt de plannen maar schuift de hete aardappel door naar Aquafin. “We hebben verschillende alternatieven gekeken en aangedrongen op een persleiding zodat het niet op die locatie zou hoeven, maar uiteindelijk beslissen zij wat technisch best haalbaar is.”

(DDEJ/foto DDEJ)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.