Al zestien Kortrijkse supermarkten geven voorrang aan zorg- en hulpverleners

© AN
Annelies Nollet
Annelies Nollet medewerker KW Kortrijk-Menen

Je kon er de afgelopen dagen haast niet naast kijken op sociale media. De hartverscheurende foto’s van verpleegkundigen die na een lange shift enkel maar lege winkelrekken tegen komen. Heel wat supermarkten beslisten daarom om hen voorrang te verlenen. In Kortrijk sprongen al zestien supermarkten en een apotheek op de kar.

Veel verpleegkundigen en hulpverleningspersoneel klopten de afgelopen weken lange werkdagen. Het ziet er bovendien niet naar uit dat dat snel zal veranderen. Omdat op sociale media steeds meer noodkreten weerklonken van hulpverleners die na een lange werkdag zelfs geen eten meer konden maken voor hun gezin, beslisten heel wat handelszaken om hen voorrang te verlenen. Die initiatieven heeft Stad Kortrijk nu gebundeld, zodat je als zorgkundige meteen weet waar je terecht kan.

“Op vraag van en in nauw overleg met de betrokken sectoren (AZ Groeninge, medewerkers/huisartsen van het triagecentrum, thuisverplegers, PZ Vlas en HVZ Fluvia) ontwikkelde het stadsbestuur een oplossing zodat zorg- en hulpverleners niet in de wachtrij moeten staan in een voedingswinkel”, klinkt het bij het stadsbestuur. “Zo’n zestien supermarkten en een apotheek scharen zich al achter het idee en geven voortaan voorrang aan werknemers waar wij vandaag allemaal hard op moeten rekenen: verzorgend, verplegend en veiligheidspersoneel in Kortrijk. De deelnemende supermarkten maken de voorrangsregel kenbaar aan de andere klanten door een affiche uit te hangen.”

Wie denkt recht te hebben op voorrang moet dat wel kunnen bewijzen met een badge van AZ Groeninge of van PZ Vlas. Het personeel van HZ Fluvia moet een tewerkstellingsattest kunnen voorleggen en ander zorgpersoneel kan een legitimatiebewijs aanvragen bij de stad via het gratis nummer 1777.

Een actuele lijst met deelnemende zaken is te vinden op www.kortrijk.be/voorrang . Deze lijst wordt dagelijks aangevuld. Voedingszaken die willen deelnemen, kunnen zich aanmelden via www.onderneeminkortrijk.be/voorrang

(Annelies Nollet)

Op dit moment doen volgende zaken al mee:

· Albert Hein (Ringlaan 34, Kortrijk)

· ALDI (Sint-Denijsestraat 103, Kortrijk)

· ALDI (Gullegemsestraat 22, Heule)

· ALDI (Engelse Wandeling 2, Kortrijk)

· Bio-Planet (Burgemeester Vercruysselaan 14, Kortrijk)

· Carrefour Market (Walle 2 , Kortrijk)

· Carrefour Market (Burg Vercruysselaan 22 , Kortrijk)

· Carrefour Market (Rekkemsestraat 133, Marke)

· Colruyt (Sint Sebastiaanslaan 2, Kortrijk)

· Delhaize AD (Kortrijksestraat 93, Heule)

· Delhaize Proxy (Steenpoort 2 – ingang St Jansstraat, Kortrijk)

· Delhaize AD (Mortagnelaan 117, Bellegem)

· Delhaize (Gentsesteenweg 50, Kortrijk)

· Okay (Meensesteenweg 210, Bissegem)

· Rivan (Beekstraat 80, Kortrijk)

· Spar (Engelse Wandeling 1, Kortrijk)

· Apotheek Rodenburg (Pottelberg 151, Marke)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.