"Tegen vanavond verwachten we dat zo'n 57.000 uitgevoerde tests de labo's hebben bereikt", meldt De Backer. "We merken echter nog steeds dat er aanzienlijk minder stalen worden afgenomen dan er verdeeld zijn."

Van de 57.000 tests werden er al 35.000 volledig geanalyseerd. Daaruit blijkt dat 85,6 procent negatief test op Covid-19 en 13,8 procent positief. "Verdere analyse door experts en de regio's zal toelaten om gerichte acties te nemen voor de individuele zorginstellingen", aldus de minister.

De Vlaamse taskforce laat intussen weten dat bij zorgverleners 13 procent positief test en bij bewoners 19 procent. Bij de bewoners met symptomen blijkt na testing toch bijna de helft niet besmet te zijn. Bij de personeelsleden zonder symptomen blijkt na testing 1 op de 10 wel besmet te zijn. Van diegenen die wel symptomen hebben, test 29 procent positief.

Omdat uit de resultaten van de geteste voorzieningen blijkt dat slechts weinigen geen besmettingen hebben, concludeert de taskforce dat de verspreiding vrij algemeen is.

"Tegen vanavond verwachten we dat zo'n 57.000 uitgevoerde tests de labo's hebben bereikt", meldt De Backer. "We merken echter nog steeds dat er aanzienlijk minder stalen worden afgenomen dan er verdeeld zijn." Van de 57.000 tests werden er al 35.000 volledig geanalyseerd. Daaruit blijkt dat 85,6 procent negatief test op Covid-19 en 13,8 procent positief. "Verdere analyse door experts en de regio's zal toelaten om gerichte acties te nemen voor de individuele zorginstellingen", aldus de minister. De Vlaamse taskforce laat intussen weten dat bij zorgverleners 13 procent positief test en bij bewoners 19 procent. Bij de bewoners met symptomen blijkt na testing toch bijna de helft niet besmet te zijn. Bij de personeelsleden zonder symptomen blijkt na testing 1 op de 10 wel besmet te zijn. Van diegenen die wel symptomen hebben, test 29 procent positief. Omdat uit de resultaten van de geteste voorzieningen blijkt dat slechts weinigen geen besmettingen hebben, concludeert de taskforce dat de verspreiding vrij algemeen is.