Al meer dan 7.000 Kortrijkzanen orgaandonor

© (Foto Belga)
Redactie KW

Kortrijk engageert zich op het vlak van orgaandonatie. Op 10 juli deed Frances Lefebure samen met burgemeester Vincent Van Quickenborne een extra oproep om mensenlevens te redden via Make Belgium Great Again. De actie was een succes in Kortrijk: ondertussen registreerden zich in totaal al ruim 7.000 inwoners als orgaandonor.

Kortrijk was in 2018 de eerste stad waar je je online kon registreren als orgaandonor en werd zo orgaandonorhoofdstad van Vlaanderen. Sinds 1 juli kan iedereen online registreren via www.mijngezondheid.be, en zo in een paar minuten tijd tot wel acht mensenlevens redden.

Op 10 juli lanceerden Frances Lefebure en burgemeester Vincent Van Quickenborne een persoonlijke oproep om te registeren. De Kortrijkzanen reageerden en er kwamen heel wat extra registraties bij.

Vincent Van Quickenborne, burgemeester: “Door de succesvolle actie bereikten we de kaap van 7.000 orgaandonoren, en daar mogen we als stad trots op zijn. Twee minuten van je tijd, kunnen een wereld van verschil maken voor een ander.”

Ruth Vandenberghe, schepen van bevolking: “Op enkele weken tijd registreerden enkele honderden Kortrijkzanen zich als orgaandonor. Het is mooi om die solidariteit en verbondenheid te zien in onze stad.”

Hoe registreren? Iedereen die in het bevolkingsregister is ingeschreven is automatisch een potentiële donor, tenzij je dit uitdrukkelijk weigert of wanneer je naaste familieleden zich tegen de donatie verzetten.

Een uitdrukkelijke toestemming geven is dus belangrijk, om er zeker van te zijn dat je wil gerespecteerd wordt. Registreren kan snel en eenvoudig via onderstaande stappen:

Ga naar www.mijngezondheid.be en klik door naar ‘Diverse donaties en wilsverklaringen’

Meld je aan met je eID of via ITSME

Geef je uitdrukkelijke toestemming voor orgaandonatie voor transplantatie

Klik op ‘Mijn verklaringen registreren’

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier