Al jaar budgetvriendelijk fietsen in Gits dankzij de fietsbieb

Frederik Demeyere en Rik Vuylsteke verwelkomen iedereen graag in de Fietsbieb. (foto EV)
Redactie KW

Pal in het midden van de week van Mobiliteit en Verkeersveiligheid mag de Fietsbieb in Gits zijn eerste verjaardagskaarsje uitblazen. De initiatiefnemers blikken tevreden terug op het eerste jaar. “We konden heel wat mensen voor een mooie prijs helpen aan een kinderfiets en tegelijk de afvalberg verminderen”, klinkt het.

De fietsbieb is letterlijk een bibliotheek maar dan voor kinderfietsen voor kinderen tot 14 jaar. Deze tweedehands kinderfietsen worden door de fietsbieb op punt gezet zodat ze vervolgens aan een vriendenprijsje van 20 euro per jaar kunnen gebruikt worden. Tijdens dat jaar fiets je naar hartenlust rond en kan je zelfs je fiets inruilen voor een ander of groter exemplaar uit het aanbod.

“Het is intussen een jaar geleden dat we met dit project van Beweging.net van start gingen”, vertelt Frederik Demeyere. “De gemeente voorzag ons van onderdak in het voormalig stationsgebouw van Onledemolen en een startkapitaal van 1000 euro. Een jaar na oprichting telt de Fietsbieb ruim 100 fietsen waarvan momenteel ongeveer 40 procent in verhuur zijn. De fietsen in ons aanbod zijn tweedehands maar tip top in orde dankzij onze twee handige vrijwilligers Jef Bruwier en Marc Claeys die ze eerst op punt zetten. Tijdens het gebruik van de fiets is de ontlener verantwoordelijk voor het onderhoud en de eventuele herstellingen.”

Veel mensen vonden al de weg naar de fietsbieb om zelf een fiets te ontlenen of een oude fiets binnen te brengen.

hergebruik stimuleren

“We zijn blij dat de fietsbieb steeds meer gekend is. Op die manier kunnen we een budgetvriendelijk alternatief aanbieden aan gezinnen. Iedereen weet immers dat een kind zijn fietsje bijzonder snel ontgroeit en dat de druk om regelmatig met een andere tweewieler uit te pakken sneller toeneemt dan de portemonnee kan volgen. Tegelijk stimuleren we het fietsen bij kinderen en promoten we het delen en hergebruiken van spullen.”

Door de coronacrisis is de fietsbieb enkel open op afspraak. De beschikbare fietsjes zijn online te raadplegen via www.fietsbieb.be Een afspraak maken kan door contact op te nemen met hooglede@fietsbieb.be. (EV)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier