Al honderd winterjassen geschonken aan ruilwinkel De Rupse

Honderd winterjassen geleverd bij Eveline Dommecent en Nele Theuninck van 'De Rupse'. © MD
Redactie KW

Schepen van Sociale Zaken Bryan Vanderhaeghe (Samen) wilde naar aanleiding van de Werelddag van het Verzet tegen Armoede, kinderarmoede een gezicht geven. Daarom zamelde hij tijdens de week van 17 tot 24 oktober winterjassen voor kinderen in. Die werden geschonken aan ruilwinkel De Rupse.

Eén op zeven kinderen in Vlaanderen groeit op in armoede en uit de kansarmoede-index van Kind en Gezin blijkt dat 14% van de kinderen tussen 0 en 3 jaar in Poperinge opgroeit in een kansarm gezin. Schepen Bryan Vanderhaeghe (Samen) wilde dat eens onder de aandacht brengen. De schepen is er zich van bewust dat deze actie de kinderarmoede niet structureel zal doen verdwijnen: “Het is vooral de bedoeling om de mensen er van bewust te maken dat er ook in Poperinge kinderen in armoede opgroeien. Met het inzamelen van kinderjassen zullen we het probleem niet structureel oplossen. Een kleine stad als Poperinge heeft daarvoor noch de middelen noch de schaal om iets te veranderen aan het inkomen- , de arbeids- of huisvestingssituatie van de ouders. Wat evenwel niet wil zeggen dat we niets doen. Zo waren de sociale maatregelen die genomen werden naar aanleiding van de coronacrisis vooral gericht op kinderen (groepsaankoop laptops, septemberbon, tussenkomst bij therapie..) en start er binnenkort iemand op de sociale dienst die zich zeer sterk op kinderenarmoede zal richten.”

Grote solidariteit

Toch hamert de schepen er op dat deze symbolische actie belangrijk is: “De winter is in aantocht en omdat we onze kinderen niet in de kou laten staan, zamelen we die kinderwinterjassen in. Ondertussen werden al zowat honderd jassen aangeboden. Dat is veel meer dan ik verwacht had. De solidariteit van de Poperingenaars is echt overdonderend.”

Shoppen met jetons

Ruilwinkel De Rupse is een laagdrempelige ontmoetingsplaats waar iedereen terechtkan voor het ruilen van baby- en kinderkledij (tot en met 12 jaar) voor een groter maatje of speelgoed. Je brengt gewassen, ongeschonden kledij of babymateriaal naar De Rupse. Elk stuk dat je binnenbrengt, levert je een bepaald aantal jetons op. Met die jetons kan je naar hartenlust shoppen in de winkel, dit kan onmiddellijk of bij een volgend bezoek. Natuurlijk kunnen er ook mensen geholpen worden die in nood zijn en geen wisselstukken binnenbrengen. Je kan ook steeds schenken aan De Rupse. Het viel op dat er recent heel weinig winterjasjes waren.

Tot op heden werden meer dan honderd winterjassen tot bij Nele Theuninck en Eveline Dommecent van De Rupse gebracht. “Van harte bedankt aan alle schenkers, mede door jullie staat er een kind minder in de kou!”, besluit schepen Bryan Vanderhaeghe. (AHP)

Mensen die willen schenken, kunnen contact opnemen via mail, telefoon of Facebook. Voorwaarde is wel dat de jassen nog in goede staat zijn. Contact: bryan.vanderhaeghe@poperinge.be – 0473/44.10.44.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier