Al dat gecijfer…. Briek Schotte zei: “Als ge zere moe rien, moe je zere rien”

Frank Buyse
Frank Buyse Senior writer

Frank Buyse (60) zit óók thuis, maar gaat elke dag op zoek naar wat zon in donkere coronatijden. En deelt die graag. Wat hoop en humor, elke dag een vitamientje.

Ik kreeg gisteren een grappige audio toegestuurd. Een serieuze stem die vertelt dat hij van een vriend die op Volksgezondheid werkt belangrijke informatie had gekregen. Last minute informatie zelfs. Dat vanaf morgen, vandaag dus, met absolute zekerheid mocht gezegd worden dat… de maand april was begonnen… Ik heb het gecheckt. Het klopt, we zijn vandaag april. 1 april zelfs. Er was ook ergens een comedian die tweette: “Als Marc Van Ranst nu eens op het televisiescherm kwam om schaterend uit te roepen Haha, het was één grote aprilgrap…” Weg coronacrisis dus, haha. Humor helpt in deze tijden, u leest er alles over vrijdag in onze krant.

Heel geestig, “we zijn toch al april”. Maar het geeft ook aan dat de onzekerheid steeds benauwender wordt. HOE LANG NOG?

En dan proberen we zelf al die cijfers waarmee we dagelijks worden geconfronteerd te interpreteren. 485: alweer 53 minder nieuwe ziekenhuisopnames. 705: een viroloog die zegt dat binnen het aantal sterfgevallen ook mensen zijn die wellicht ook aan een ‘gewone’ griep waren gestorven. 2: in het Chinese Wuhan, waar corona ontstond, kon de lockdown na twee maanden worden opgeheven, virus onder controle. 8: acht dagen na die lockdown liepen de winkelcentra er alweer vol. Je zoekt in alles wat hoop.

En je houdt je recht aan uitspraken van inwoners van Wuhan: “De eerste twee weken van die lockdown zijn het ergste. Maar daarna went het.”

We moeten nu allemaal Flandriens zijn en doorbijten, zoals Briek Schotte.
We moeten nu allemaal Flandriens zijn en doorbijten, zoals Briek Schotte.© BELGA

We zijn vandaag 2,5 weken ver en het klopt wel, ik voel best wat gewenning. De lockdown ligt alvast vast tot 19 april, dat wil zeggen: we zijn half weg. Maar het wordt nog wel verlengd tot 2 mei, zeker? Kunnen ze op 30 april nog een berichtje sturen: “Met absolute zekerheid: morgen begint de maand mei.”

Maar 2 mei, dat zou willen zeggen dat we dan pas volgende week woensdag halfweg zijn. Echt, zo’n cijferwerk biedt enig houvast. Zeker voor iemand die alleen maar graag fietst als hij precies weet: na deze helling is het weer 3,7 km vlak. En als we aan 22 km/uur blijven rijden komen we aan om 18u. …

Een eindmeet zien, weten hoe lang nog, weten of mei verlossing brengt, weten hoe lang we nog moeten wennen, het zou helpen.

Al dat gecijfer.... Briek Schotte zei:
© BELGA

Maar niemand kan het zeggen. We weten alleen zeker dat het april is vandaag. En dat ons nog steile hellingen wachten. Maar weet je wat? We schakelen wat lichter. Dat fietst makkelijker. En er is één zekerheid. Al zien we ze nog niet liggen, er ís een eindmeet. En zoals wielerman Renaat Schotte laatst nog stelde: wij moeten nu allemaal Flandriens zijn. Doorbijten. En zoals de Flandrien der Flandriens Briek Schotte zei: “Als ge zere moe rien, moe je zere rien.”

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.