Al bijna 89 miljoen euro Vlaamse steun aan West-Vlaamse toeristische sector

De zeedijk in Oostende op tweede nieuwjaarsdag. De West-Vlaamse toeristische sector kreeg al voor bijna 89 miljoen euro Vlaamse steun.©Peter MAENHOUDT
De zeedijk in Oostende op tweede nieuwjaarsdag. De West-Vlaamse toeristische sector kreeg al voor bijna 89 miljoen euro Vlaamse steun.©Peter MAENHOUDT
Redactie KW

De Vlaamse overheid betaalde al bijna 89 miljoen euro steun uit aan de noodlijdende actoren uit de brede toeristische sector tijdens de coronacrisis. Dat vernam Vlaams volksvertegenwoordiger Cathy Coudyser (N-VA) van de Vlaamse ministers Demir (N-VA) en Crevits (CD&V).

In heel Vlaanderen betaalde de Vlaamse regering al 396 miljoen euro steun uit aan de toeristische sector. Dat blijkt uit de antwoorden van Vlaams minister van Toerisme Zuhal Demir en Vlaams minister van Economie Hilde Crevits aan parlementslid Cathy Coudyser. “De nood is hoog, maar Vlaanderen treedt de sector daadkrachtig bij en helpt gezonde bedrijven met liquiditeitsproblemen als gevolg van deze crisis om een doorstart te maken”, stelt Coudyser vast.

Uit een analyse van Graydon blijkt dat het aandeel toeristische bedrijven dat met ernstige liquiditeitsproblemen kampt door coronacrisis veel hoger is dan voor alle andere sectoren in Vlaanderen. Ondersteuning is nodig om de sector overeind te houden.

Steunmaatregelen

De Vlaamse regering speelde kort op de bal en vaardigde onmiddellijk bij de eerste lockdown een reeks generieke economische steunmaatregelen uit, waar ook ondernemers uit de toeristische sector gebruik van konden maken. Uit de antwoorden van Vlaams minister van Economie Hilde Crevits blijkt dat 1.419 Vlaamse toeristische actoren voor bijna 4,2 miljoen euro corona-compensatiepremies kregen uitgekeerd. Daarbij zijn 228 West-Vlaamse actoren, samen goed voor 667.500 euro.

Ook de hinderpremie werd door de toeristische sector massaal aangevraagd. In totaal hebben 27.508 Vlaamse toeristische actoren een hinderpremie gekregen, goed voor een impuls van zo’n 360 miljoen euro. Deze premie ontvingen 6.535 West-Vlaamse ondernemingen, voor een totaal bedrag van 85.619.880 euro.

Via het Vlaams beschermingsmechanisme ontvingen daarnaast nog eens 2.381 ondernemingen uit de toeristische sector ongeveer 12,8 miljoen euro ondersteuning. Dit mechanisme bood steun aan 441 West-Vlaamse actoren, ten bedrage van in totaal 2.698.048 euro. De drie premies samen maken een steunbedrag van 88.985.428 euro voor het West-Vlaamse toerisme.

Noodfonds en relance

Om tegemoet te komen aan door de coronacrisis veroorzaakte specifieke noden stelde de Vlaamse regering ook een Vlaams noodfonds in. Daaruit werd 28,45 miljoen euro gereserveerd voor de ondersteuning van actoren uit het sociaal en jeugdtoerisme. Voor de relance van de toeristische sector heeft de Vlaamse regering bijkomend 150 miljoen euro voorzien in het kader van het Vlaamse relanceplan “Vlaamse veerkracht”. Tot slot werd in de schoot van VLAIO net voor de kerstvakantie een sectorspecifieke levenslijn van nog eens 30 miljoen euro opgericht.

“De Vlaamse steunmaatregelen hebben de solvabiliteit en het overleven van veel toeristische ondernemingen op korte termijn veiliggesteld. De bijkomende relancemiddelen en de recent aangekondigde levenslijn biedt onze Vlaamse toeristische ondernemers nu ook op middellange termijn het broodnodige perspectief”, aldus Cathy Coudyser.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier