Al bijna 200 besmettingen en 16 overlijdens in Kortrijkse openbare woonzorgcentra

In WZC Sint-Jozef in Kortrijk worden alle bezoekers gevraagd een sneltest af te leggen voor ze een bewoner bezoeken. © AN
Annelies Nollet
Annelies Nollet medewerker KW Kortrijk-Menen

De besmettingscijfers in de vijf woonzorgcentra van Zorg Kortrijk, beheerd door het OCMW, nemen stilaan dramatische proporties aan. Al 196 personeelsleden en bewoners testte positief. Tijdens de tweede coronagolf overleden ook al zestien bejaarden. Dat zijn er twee keer zoveel als tijdens de eerste golf. Ze hadden allemaal onderliggende aandoeningen.

In de koude maanden zijn er elk jaar sowieso wat meer overlijdens in woonzorgcentra. Maar in Kortrijk houdt ook corona lelijk huis. Zestien bewoners overleden de afgelopen weken aan de ziekte. Dat bevestigt het stadsbestuur. En dat terwijl er met sneltesten en beperkt bezoek alles aan gedaan wordt om het virus buiten te houden.

De overledenen hadden wel allemaal een bestaande aandoening. Het gaat om een eeuweling, zeven mensen van boven de 90, zeven van boven de 80 en een iemand van boven de 70.

Drie corona-afdelingen

OCMW Kortrijk richtte ondertussen al drie speciale corona-afdelingen in. Besmette bewoners kunnen terecht voor quarantaine op zo een afdeling in Sint-Jozef, Ter Melle en Biezenheem of op hun kamer in De Weister en De Zon. Van de 460 bewoners in de woonzorgcentra van Zorg Kortrijk zijn er volgens de laatste berichten 115 besmet. 60 in Ter Melle in Heule, 30 in Sint-Jozef in Kortrijk, 22 in Biezenheem in Bissegem, twee in De Weister in Aalbeke en één in De Zon in Bellegem.

Concreet wil dat zeggen dat een op vier bewoners corona opliep. Het grootste deel van hen heeft geen last van die besmetting. Ze hebben geen symptomen.

Vrijwillige stage

Eenzelfde verhaal bij de personeelsleden. Daar zitten op dit moment 81 mensen thuis met een besmetting. Nog 47 andere moeten thuis blijven uit voorzorg, omdat ze een hoog-risicocontact hebben gehad bijvoorbeeld. Gelukkig kunnen de WZC’s rekenen op heel wat stagiaires die er vrijwillig stage komen lopen.

Wie geen symptomen heeft kan bovendien na een week weer aan het werk, maar dan wel op de covidafdeling. Het gaat om 39 personeelsleden in Ter Melle, 25 in Sint-Jozef, acht in De Zon, zes in Biezenheem en drie in De Weister.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.