Al 76 veiligheidscamera’s in centrum van Kortrijk

Alle camerabeelden zijn te bekijken in de dispatching van pz Vlas. (Foto JVGK)
Redactie KW

Momenteel hangen er 76 bewakingscamera’s in het Kortrijkse centrum. Alle beelden worden in de dispatching van de politie bekeken.

Vooral onder huidig burgemeester Vincent Van Quickenborne (Open VLD) kwamen er heel wat veiligheidscamera’s bij. “Camera’s werken niet alleen preventief”, geeft de burgemeester mee. “De camerabeelden helpen ook criminele feiten op te lossen: om de drie dagen wordt er via dergelijke beelden ofwel bewijslast verzameld, ofwel een feit effectief opgelost.”

ANPR

In 2013 werd fase 1 van het cameraplan uitgevoerd: in de Zwevegemsestraat, op het Schouwburgplein en in de Doorniksetunnel werd een aantal camera’s vervangen, later op het jaar kwamen er camera’s in de stationsbuurt. Op één jaar tijd werden zo 28 nieuwe camera’s geplaatst. “In 2014 ging fase 2 van start met 3 camera’s op het Overbekeplein, 13 camera’s in het winkelwandelgebied en 2 tijdelijke camera’s op de Grote Markt”, aldus nog Van Quickenborne. “In 2015 kwamen er dan nog eens 17 camera’s bij in de Voorstraat, rond de Sint-Maartenskerk en in het Begijnhofpark.” Bovendien liet Parko negen ANPR-camera’s (camera’s met nummerplaatherkenning) installeren in het winkelwandelgebied, waarvan politiezone Vlas ook de beelden kan opvragen. Vorige week, tot slot, werden de tijdelijke camera’s op de Grote Markt vervangen door zes camera’s.

Houtmarkt

Eind dit jaar komen worden 4 van de 6 camera’s in de Zwevegemsestraat bovendien verplaatst en er worden tegelijkertijd zes nieuwe camera’s gehangen op het kruispunt met de Veemarkt en het kruispunt met de Spoorweglaan. “Op de Houtmarkt voorzien we ook nog zes nieuwe camera’s, maar eerst moet de ondergrondse parking daar klaar zijn. Die camera’s komen er dus niet voor eind 2016”, besluit Vincent Van Quickenborne. (AXV-foto JVGK)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.