Al 671 werkloze West-Vlamingen willen helpen in de zorg

Taxichauffeur Sammy Declerck springt bij in de zorg. "Ik bedeel maaltijden, help opruimen en ontsmet de keuken. Als het zorgpersoneel dat niet hoeft te doen, kunnen ze zich met de bewoners zelf bezighouden. © Foto Kurt
Hannes Hosten

Na één week hebben 671 West-Vlamingen zich aangemeld om een handje toe te steken in de fel geplaagde zorgsector. Dat zegt Vlaams minister van Werk Hilde Crevits (CD&V), die vorige week een website lanceerde waar zorginstellingen op zoek naar helpende handen en tijdelijk werklozen elkaar kunnen vinden. “De interesse om te helpen is groot, maar er zijn nog te weinig vacatures”, zegt ze. Onze provincie heeft 48 vacatures, het hoogste aantal van Vlaanderen.

Terwijl de zorgsector dringend nood heeft aan hulp om de coronacrisis het hoofd te bieden, hebben in andere sectoren heel wat mensen niets om handen. Zeker in de event- en horecasector zitten vandaag nog veel mensen thuis. In augustus waren in West-Vlaanderen 31.557 mensen tijdelijk werkloos door corona, uiteraard veel minder dan de piek van 157.845 tijdens de lockdown in april. In september liep het cijfer verder terug, maar door de sluiting van de horeca mag voor oktober weer een stijging worden verwacht.

Veel kandidaten

Vlaams minister van Werk Hilde Crevits (CD&V) wil dan ook zoveel mogelijk werkzoekenden, tijdelijk werklozen, freelancers zonder werk en jobstudenten overtuigen om bij te springen in de zorgsector. Op haar vraag lanceerde de VDAB een nieuw onlineplatform, helpindezorg.be. Via dat platform kunnen zorginstellingen hun noden kenbaar maken én kandidaten zich aanmelden om te helpen. De VDAB zorgt, samen met de private sectoren, zoals de interimkantoren, voor de verbinding tussen de kandidaten en de vacatures.

“Na amper één week hebben in heel Vlaanderen al 5.140 mensen zich aangemeld via helpindezorg.be. De website werd al ruim 34.000 keer bezocht en de knop stel je kandidaat werd al 12.000 keer aangeklikt”, aldus minister Crevits. Met 671 kandidaturen is de respons uit West-Vlaanderen de op één na laagste. Enkel Limburg scoort lager met 621 kandidaten, in Vlaams Brabant zijn er 777, in Oost-Vlaanderen 1.147 en in Antwerpen zelfs 1.924.

Minister Crevits is er voorstander van om de tijdelijk werklozen automatisch in te schrijven bij de VDAB als kandidaat voor een tijdelijke job. Dat zei ze woensdag in het Vlaams Parlement. “Maar daar moet je ook geen wonderen van verwachten”, waarschuwde ze. “Alles begint bij een goed dossier, waardoor je de juiste kandidaat kan matchen met de juiste vacature.”

Onze provincie heeft het hoogste aantal vacatures voor tijdelijke jobs in de zorg: 48. In Oost-Vlaanderen zijn er 36, in Antwerpen 22, in Vlaams-Brabant 16 en in Limburg maar één. Samen goed voor 123 vacatures in Vlaanderen, maar dat vindt minister Crevits te weinig. “De interesse om te helpen is groot, maar er zijn nog te weinig vacatures”, zei ze woensdag in het Vlaams Parlement. “De sector moet zich nog organiseren om profielen aan te trekken die normaal niet in de zorg werken. Ik roep alle zorginstellingen op om hun vacatures voor tijdelijke jobs te melden op dit platform. Op die manier willen we de druk in de sector wat verlichten.”

Korte basisopleiding

De tijdelijk werklozen kunnen vooral worden ingeschakeld in ondersteunende jobs, waar geen specifiek diploma voor nodig is, maar die het zorgpersoneel wel ontlasten. Denk maar aan onthaalmedewerkers, triage-medewerkers, animatoren, medewerkers in de cafetaria of het restaurant, stewards, medewerkers in de administratie, schoonmakers en logistiek medewerkers om maaltijden te bedelen, bedden schoon te maken, alcoholgels te voorzien… Werk genoeg in elk geval. De sector engageert zich om te voorzien in een korte basisopleiding zodat alles veilig en correct kan verlopen.


Taxichauffeur Sammy helpt in assistentiewoningen

Sammy Declerck uit Kortrijk reageerde nog de dag dat de oproep werd gelanceerd. “Ik werk als taxichauffeur, maar ben nu tijdelijk werkloos”, vertelt hij. “Normaal telt ons bedrijf negen taxi’s, maar nu rijdt er maar één meer, onze baas zelf. Er is zo goed als geen werk meer. Tijdens de eerste lockdown zat ik ook vier maanden thuis, maar dat kon niet blijven duren. Dat was elke maand 400 tot 500 euro minder. Wij kunnen die centen echt wel gebruiken. En ik was het beu om stil te zitten. Toen de website werd gelanceerd, heb ik me onmiddellijk aangemeld.”

“Ik mocht meteen op gesprek bij het woonzorgnetwerk Sint-Vincentius in Kortrijk. Dinsdag mocht ik er beginnen in de asisstentiewoningen De Gulden Sporen. Ik bedeel er maaltijden, help opruimen en ontsmet de keuken, het restaurant, deuren en klinken… Allemaal nuttige werkjes, maar als het zorgpersoneel ze niet hoeft te doen, kunnen zij zich met de bewoners zelf bezighouden.”

“Ik heb helemaal geen ervaring in de zorg”, zegt Sammy. “Voordat ik als taxichauffeur werkte, stond ik aan een machine in een metaalbedrijf. Maar als taxichauffeur ben ik het wel gewoon om met mensen om te gaan. Wij vervoeren ook dikwijls oudere mensen. Ik kom in contact met de bewoners als ik hun maaltijd breng. Een viertal mensen verblijven in afzondering met een coronabesmetting. Ik breng hun maaltijd met een speciaal pak aan. Ik ben goed beschermd en voel me veilig.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier