Al 50 jaar wijnen proeven in de Commanderij Zuid-West-Vlaanderen

Het bestuur van Commanderij Zuid-West-Vlaanderen met achteraan v.l.n.r. Jeroom Debaere, Jan Vandecandelaere (penningmeester), Luc Van der Straeten, Jean De Crits, Chris Duthoo (secretaris) en Jos Leplae en vooraan v.l.n.r. Jos. Daenekindt (ere-voorzitter, Geert Huysentruyt (voorzitter) en Inez Vandenbroucke (secretaris). © EDB
Redactie KW

De Commanderij Zuid-West-Vlaanderen, die momenteel zo’n 65 leden telt, bestaat 50 jaar. Ze organiseert wijnproefavonden voor haar leden. Ze is een van de 46 commanderijen in Vlaanderen.

De afdeling in Zuid-West-Vlaanderen – die toen de West-Vlaamse Wijnproeversgilde was – was de eerste commanderij in Vlaanderen en lag aan de basis voor de oprichting van de Vlaamse Wijngilde in 1969. De Vlaamse wijngilde telt momenteel al meer dan 2.200 leden. Stichter-voorzitter was Raph Eeckhout, die vorig jaar in februari overleed.

“Raph was een man met een groot charisma die veel contacten had met de wijnwereld. Hij was de zoon van een wijnhandelaar en was kind aan huis bij veel wijn- en champagnehuizen. Hij werd ook voorzitter van de Vlaamse wijngilde. Raph was ook Kanselier voor België van de Jurade van Saint-Emilion.”

Nadruk op proeven

Luc Van der Straeten uit Harelbeke is al sinds 1976 lid van de wijngilde. Hij is ook bestuurslid in de commanderij Zuid-West-Vlaanderen en redactielid van Ken Wijn, het tijdschrift van de Vlaamse Wijngilde. Hij doorliep alle graden, van gezel tot grootmeester. “Wat me aantrekt aan de wijngilde is dat de nadruk op het proeven ligt. Je leert verwoorden wat je proeft en leert verschillende wijngebieden in de wereld kennen. Wie dat wenst, kan ook deelnemen aan examens voor meester en grootmeester in de wijnen. In de Zuid-West-Vlaamse afdeling zijn er enkele wijnmeesters.”

In het proefjaar 2018-2019 zijn er al wijnavonden rond Puglia & Campania, Bulgarije, Chablis en Portugal achter de rug. Op 16 februari kan je nog wijnen uit Sauternes proeven, op 23 maart staat de Belgische ‘Bon Baron’ op het programma en op 27 april Château Lagrange (Bordeaux). De wijnavonden vinden plaats in het Buurthuis in Rollegem.

Wijnreizen

“Telkens komt een wijnboer of een wijnhandelaar de wijnen die we proeven voorstellen en wordt er commentaar gegeven na het proeven. De avonden staan open voor iedereen en er is geen koopverplichting. Het doel is bijleren over wijnen en wijnen leren kennen. Je hoeft niet vooraf een specifieke wijnkennis te hebben”, vertelt Luc Van der Straeten.

Naast de wijnavonden zelf organiseert de commanderij ook vaak daguitstappen, minitrips of grote wijnreizen naar Italië, Portugal, Zuid-Afrika, Priorat, Sancerre, Poully-Fumé en Noord-Griekenland. In de Paasvakantie trekt een groep van 35 mensen naar Portugal op wijnreis.

Een proefavond bijwonen, kost 20 euro per avond per persoon. Het jaarlijks lidgeld bedraagt 130 euro voor een single en 230 euro per koppel. Daar zitten de wijnavonden inbegrepen, het abonnement op het tijdschrift Ken Wijn en een verzekering. Je kan ook deelnemen aan nationale degustaties en wedstrijden. Wil je lid worden of een avond bijwonen? Stuur een mailtje naar inez.vandenbroucke@telenet.be. (EDB)

(EDB – foto EDB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier