Al 31 bewoners besmet in Kortrijkse openbare WZC’s, nog één bezoeker per persoon toegelaten

In WZC Sint-Jozef in Kortrijk worden alle bezoekers gevraagd een sneltest af te leggen voor ze een bewoner bezoeken. © AN
Annelies Nollet
Annelies Nollet medewerker KW Kortrijk-Menen

Binnen de woonzorgcentra van Zorg Kortrijk zijn er ondertussen 31 bewoners die een positieve coronatest hebben afgelegd, 34 personeelsleden zitten thuis. “Om de kwetsbare bewoners en het personeel te beschermen, moeten we snel en gericht ingrijpen. Daarom wordt de bezoekersregeling ingeperkt: een bewoner mag voorlopig nog één vaste bezoeker ontvangen”, klinkt het.

Er zitten al 31 bewoners in Covid-afdeling van Sint-Jozef, dat is meer dan op het piekmoment tijdens de eerste coronagolf. Daarnaast zijn 34 personeelsleden momenteel afwezig. Ofwel omdat ze besmet zijn, ofwel omdat ze contact hadden met iemand die besmet was.

Hoge werkdruk

“Om de uitbraak van het virus onder controle te krijgen moeten we de kans op bijkomende besmettingen minimaliseren. Er komen teveel besmettingen de woonzorgcentra binnen. Bovendien is de werkdruk op het personeel dat nog aanwezig is op de werkvloer bijzonder hoog. Om die redenen kunnen we niet ander dan een strenger bezoekersregime in te voeren”, klinkt het.

Concreet kan een bewoner nog één vaste bezoeker ontvangen. Hij of zij kan elke dag een bezoek brengen tussen 14.00 uur en 19.00 uur, ook in het weekend. De bezoeker moet dus steeds dezelfde persoon zijn.

Sneltest

Alle bezoekers worden gevraagd om een sneltest te ondergaan. De sneltest is minder gevoelig dan een reguliere PCR-test maar wie positief test, mag ervan uitgaan dat het resultaat correct is. Wie negatief test, mag er niet van uitgaan dat hij/zij het virus niet heeft en moet zich dus nog steeds aan alle veiligheidsmaatregelen houden.

Verder moeten bezoekers ook nog steeds ten allen tijde een mondmasker dragen. Knuffelen met bewoners is niet toegelaten. Anderhalve meter afstand houden is nog steeds de regel. Net zoals het wassen van handen. Wie naar binnen wil moet ook een verklaring op eer onderteken dat hij of zij niet ziek is.

“Deze week testen wij opnieuw alle medewerkers en bewoners, om zo de uitbraak zo snel mogelijk onder controle te krijgen”, geeft schepen van Sociale Zaken Philippe De Coene (SP.A) nog mee.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier