Al 30 bewoners positief en zes overleden in WZC De Pottelberg: “We kunnen eindelijk iedereen testen”

Annelies Nollet

Bij WZC De Pottelberg in Kortrijk werden gisteren 272 coronatesten van de Vlaamse overheid geleverd. En die zijn broodnodig. In de afgelopen week alleen al kregen ze vier overlijdens te verwerken. Dat brengt het totaal op zes. Ondertussen zijn er ook 30 bevestigde besmettingen. Er wordt voorlopig onder geen beding bezoek toegelaten.

“Sommige bewoners kozen ervoor om naar het ziekenhuis te worden overgebracht, de andere geteste bewoners worden op onze eigen covid-afdelingen opgevangen”, vertelt directrice Els Bourgonjon. “Naast de afdeling waar we vorige week melding van maakten hebben we nu ook een afdeling voor bewoners met dementie en Covid-19. Op die manier kunnen we deze bewoners de vrijheid geven om op een veilige manier de kamer te verlaten, samen te eten of in de tuin te zitten. Voor zieke bewoners die er voor kiezen om in het woonzorgcentrum te blijven en die zuurstof nodig hebben, worden zuurstofconcentrators voorzien.”

De nood aan testen was al langer groot in De Pottelberg. Twee weken geleden al lieten ze weten niet genoeg te kunnen testen om het virus te kunnen bestrijden. “De voorbije weken hebben we steeds op eigen initiatief onze bewoners en medewerkers getest bij symptomen van Covid-19. De overheid beloofde ons op te nemen in de volgende testronde zodat we alle bewoners en medewerkers kunnen testen. Enkel op die manier kan een correcte organisatie van zieke en niet zieke bewoners worden gemaakt. Die testen zijn gisteren aangekomen, vandaag zijn we meteen begonnen met ze af te nemen bij de bewoners. Ook alle personeelsleden worden nu getest.”

De directie is op dit moment bezig met het uittekenen van een derde covid afdeling die donderdag operationeel zal zijn. “Deze extra afdeling geeft ons de mogelijkheid om een groot aantal bewoners in een kamer te laten verblijven. We zijn ervan overtuigd dat een eigen kamer en eigen sanitair voor veel bewoners heel betekenisvol is”, klinkt het.

Naast zieke bewoners zijn er ook een groot aantal medewerkers die positief testten en die momenteel afwezig zijn. “Dit groot aantal afwezige medewerkers is te wijten aan het feit dat we op basis van de testen die we elke dag kunnen inzetten, groepen medewerkers preventief testen, dus ook medewerkers zonder symptomen. Om onze bewoners toch op een goede manier te kunnen blijven verzorgen krijgen we ondersteuning vanuit de Bolster, PZ H. Familie, woonzorgcentrum Rustenhove, Familiehulp, AZ Groeninge, Phebe thuiszorg, Thuisverpleging Vandekerkchove en het Rode Kruis”, besluit de directrice.

(Annelies Nollet)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.