Al 15 vrijwilligers om openluchtmuseum aan te pakken: “Dit is Izenbergs erfgoed”

De opendeur in Bachten de Kupe vorige zondag was een succes. Kandidaat-vrijwilligers en Izenbergenaren die het museum genegen zijn, gingen op de uitnodiging van het schepencollege in. (foto AB) © Anne Bovyn
Anne Bovyn
Anne Bovyn Medewerker KW

Op uitnodiging van het gemeentebestuur kwamen heel wat Izenbergenaren naar een winterbarbecue in het openluchtmuseum. Schepen van Cultuur Sylvie Thieren hoopt met dit initiatief vrijwilligers te rekruteren om te helpen het museum op orde te zetten. Izenberge reageert alvast enthousiast op haar plan.

Het schepencollege heeft vorige zondag tussen 11 en 13 uur alle Izenbergenaren uitgenodigd om het openluchtmuseum te bezoeken, te genieten van een barbecueworst en meer te vernemen over de plannen die de gemeente met Bachten de Kupe heeft.

Cultuurschepen Sylvie Thieren – die sinds de zomer bestuurslid is – wil niet talmen en het project echt aanpakken. Ze informeerde de aanwezigen over haar wens om met zoveel mogelijk plaatselijke vrijwilligers het museum onder handen te nemen. Met nu al vijftien kandidaten is daar verrassend veel respons op gekomen. Omdat het voor museumdirecteur Marcel Messiaen (100) niet evident is om nog naar Izenberge te komen, liet hij zich zondag verontschuldigen. Zijn dochter Maria uit Jabbeke was er wel.

Titanenwerk

“Het museum structureel op orde zetten, is een titanenwerk”, beseft Sylvie Thieren. “Bepaalde huisjes zijn aan onderhoud en/of renovatie toe. De kiosk is aan het verzakken en de toiletten en wandelpaden zijn niet rolstoelvriendelijk. De 40.000 collectiestukken moeten bekeken en schoongemaakt worden. Het lijkt onbegonnen werk, maar we zullen het stap voor stap doen en gebouw per gebouw. Telkens we een huisje leeggemaakt en uitgekuist hebben, zal een erfgoeddeskundige oordelen over wat nog museumwaardig is en wat niet. Uiteraard kijken we voor dit alles uit naar subsidies.”

In het vierde middelbaar was ik al onder de indruk

“Het doet me enorm plezier dat vandaag alleen al 15 mensen hun naam hebben opgegeven. Vele handen maken licht werk. Eenmaal we zicht hebben op wat en wanneer, zullen we deze mensen opnieuw bijeenroepen om concrete afspraken te maken. Aan elk huisje hopen we een peter of meter te kunnen toewijzen. De winterstop is nu bezig, maar tegen de paasvakantie willen we opnieuw openen”, aldus de schepen. “Wellicht zullen enkele huisjes dan nog niet toegankelijk zijn omwille van werken. Ons doel is Bachten de Kupe op orde te zetten en opnieuw zelfbedruipend te maken.”

Efficiënte publiciteit

“Dit is Izenbergs erfgoed. Dat de gemeente dit in handen neemt, is een uitstekende zaak”, meent Godfried Sampers (49) die al zijn hele leven zicht heeft op het museum. “Het was dat of de totale teloorgang. De gebouwen moeten bekeken en leeggemaakt worden. De huisjes staan gewoon veel te vol. Eén motor is goed; het moeten er geen zes zijn. Eenmaal op orde zal de gemeente ook veel efficiënter publiciteit kunnen maken. Vroeger werd er wel eens een themadag met demonstraties gehouden. Ik vond dat een meerwaarde.”

Ook Marc Delancker (60) uit de Beauvoordestraat kwam langs. “Ik ben 20 jaar Izenbergenaar en zou het zonde vinden mocht dit openluchtmuseum kapot gaan. Nu de gemeente de leiding neemt, wil ik het museum steunen en gaf ik mij op als vrijwilliger.”

Ook kinesiste Charlotte Cottry (39) uit de Pastoriedreef kwam naar de winterbarbecue. “In het vierde middelbaar bezocht ik het museum op initiatief van onze klastitularis Kristien Depotter uit Izenberge. Ik was toen al onder de indruk. Elf jaar geleden kwamen mijn man en ik hier wonen en sindsdien hebben we het museum twee keer bezocht. Door mijn drukke agenda kan ik zelf niet bijspringen, maar het verheugt me dat de gemeente er haar schouders onder zet.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier