Al 1.000 handtekeningen voor behoud jongensschool Geluwe

Overal worden affiches voor het behoud verspreid. © MV
Redactie KW

De burgerbeweging die de gewezen jongensschool en ‘t Scolus wil redden van de sloop verzamelde al 1.000 handtekeningen. Vorige zondag werden handtekeningen verzameld aan bakkerij Bernard. Komende zondag gebeurt hetzelfde aan bakkerij Beyls.

Tijdens de slothappening van het dorpsfeest ‘Ontdek Geluwe, Geluwe Ontdekt’ vroeg de burgerbeweging vorige maand de mening van de inwoners en begon de petitie. Binnenkort wil de burgerbeweging een onderhoud met het schepencollege. Op vraag van de verenigingen is advocaat Luc Gheysens (72) hun spreekbuis.

De stad Wervik overweegt de verkoop van de gebouwen, die eigendom zijn van de stad en al dateren van 1863. De gewezen jongensschool – in de volksmond de knechteskole – wordt nu gebruikt door vrije basisschool De Graankorrel. Daar huizen het vierde, vijfde en zesde leerjaar. Het gebouw bevindt zich in een slechte staat. De klassen verhuizen vanaf september volgend jaar naar de andere vestiging van De Graankorrel, wat verderop in de Schoolstraat.


Erfgoed en nut

“Er zijn twee aspecten: het erfgoed en het nut”, aldus Luc Gheysens. “Ik wil de kosten niet op stang jagen. Het zou daarom nuttig zijn om eens een raming van de kosten voor de renovatie te laten maken. Een raming en dus geen studie want die kost geld. In het meerjarenplan 2020-2025 is voor de verkoop van de oude jongensschool 500.000 euro voorzien. Weegt dat in verhouding op tegen het totale meerjarenplan? Het meerjarenplan is goed. Ik voel dat het stadsbestuur luistert naar de burgers van Wervik en Geluwe. Wel, dat ze dan eens luisteren naar de inwoners van Geluwe wanneer het gaat over de oude jongensschool.”

Als blijkt dat de oude jongensschool door veel verenigingen wordt gebruikt, kan men terugkeren op de beslissing om te verkopen

Het schepencollege houdt voet bij stuk en wil de oude jongensschool verkopen. “Vanaf het moment dat daar geen lessen meer worden gegeven, zal de site in de kern van Geluwe doods worden”, aldus schepen Bert Verhaeghe (stadslijst Open VLD-Groen-Positief Project). “We geloven veel meer in een gemengde site en willen er een publiek domein van maken. Waar mensen komen wonen en kinderen kunnen spelen. Wat het zal worden, weten we zelf nog niet. Het blok achteraan blijft. Daarvan kunnen de verenigingen gebruik maken of is er een mogelijkheid voor horeca of een pop-up.”

“Er zijn over de waarde voor de verkoop een aantal schattingen gebeurd. Met die site is er middenin het centrum heel veel mogelijk. Een opbrengst van 500.000 euro is voorzichtig gebudgetteerd. Dat er woongelegenheden in vier bouwlagen komen, is helemaal niet aan de orde.”


Gebruik door verenigingen

“De gebouwen achteraan worden gerenoveerd en blijven dus behouden. Goed, als ze dat laten staan, dan ook de rest”, reageert Luc Gheysens. “Er is geen haast bij om het te verkopen. Het zal niet instorten. Integendeel, ik heb de staat van het gebouw laten onderzoeken door een ingenieur. De muren en het dak zijn goed. Laat ons wachten. Laat ons eens zien hoe de turnzaal en de klaslokalen worden benut en op basis van de bezettingsgraad zal men een veel betere beslissing kunnen nemen. Als blijkt dat de oude jongensschool door veel verenigingen wordt gebruikt, kan men terugkeren op de beslissing om te verkopen. Terugkeren op een beslissing, dat siert een mens. Een politicus moet dat kunnen.”


Turnzaal onmisbaar

“Er zijn heel wat verenigingen vragende partij naar lokalen en het gebruik van de oude jongensschool. Ik heb een heel lijstje: Markant, Okra, Neos, Chiro Spreatoker, Samana, de majorettes van de harmonie Sint-Cecilia, de kaarters, karateclub Okinawa. De turnzaal is onmisbaar. De verenigingen vragen daar geen dubbel glas, maar een lokaal. Geluwe wil de oude jongensschool behouden. Wel, dat het schepencollege eens luistert. De gebouwen behouden, moet bijna niks kosten en het voordeel van het behoud is het erfgoed.” (Erik De Block)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier