Agnes Strobbe is 100: “Vader Jules was Stijn Streuvels’ speelkameraad”

Een foto van begin jaren zestig: Agnes met haar vader Jules, in zijn kinderjaren de beste speelkameraad was van Frank Lateur, alias Stijn Streuvels. © gf
Redactie KW

Op donderdag 17 januari mocht Agnes Strobbe in wzc Ter Melle 100 kaarsjes uitblazen. Zij stamt uit heel bekende Heulse familie. Haar vader Jules was in zijn kinderjaren de beste speelkameraad van Stijn Streuvels, toen nog Frank Lateur. De gezinnen woonden naast elkaar op Heuleplaats.

Door Noël Maes

Agnes verblijft al twaalf jaar in het rusthuis in de Mellestraat. Ze was heel bekend in Heule, want ze baatte in de Zeger van Heulestraat jarenlang een schoenwinkel uit. Haar man, die in 1988 overleden is, was schoenmaker. Hij had zijn atelier achter de winkel.

In Heule is Agnes de laatste naamdrager Strobbe en telg van een familie die al in de 16de eeuw in het dorp woonde. Ze is de dochter van Jules Strobbe en Elisa Dejonghe. Haar grootouders François Strobbe en Constantia Vanbelle (bekend als Stanske Strobbe die een kruidenierswinkeltje had) waren de buren van de ouders van Stijn Streuvels. Ze woonden naast het huidige ‘Streuvelshuis’ (nu deel uitmakend van café Dudu). Hun huis verdween rond 1950 om de doorgang naar het Lagaeplein te verbreden.

Vooral ook over François’ broer Ivo Strobbe, grafdelver en kerkbaljuw, vertelt Streuvels in zijn boek Heule heel wat verhalen, onder meer hoe hij in de winter zijn pijp kwam stoppen rond de kachel bij de Lateurs.

Tabaksfabrikant

Jules, de vader van Agnes, was maar enkele maanden jonger dan Streuvels en was – samen met kozijn Achiel Maes – zijn beste speelkameraad. “Ik was namelijk makker van Juulke en heb er menig halve dagen gesleten om mijn makker te helpen tabaksblaren de top af te snijden”, schrijft Streuvels.

Agnes’ moeder Elisa Dejonghe was de dochter uit een café in Sint-Eloois-Winkel. Het gezin vestigde zich in de Zeger van Heulestraat (het huidige nummer 17). Jules was eerst timmerman en heeft nog ramen voor het kasteel gemaakt. Hij werd nadien tabaksfabrikant. Jules stond ook bekend als fervente boogschutter. Agnes is de jongste van vijf. Haar broers Frans en Gerard hebben later de tabakshandel voortgezet en die verhuisd naar de Kortrijksestraat (later was daar bakkerij Sercu).

Schoenwinkel

Agnes trouwde op 4 mei 1949 met André Tack. Vader Jules is bij hen blijven inwonen. Toen hij in 1966 op 94-jarige leeftijd overleed, heeft Streuvels de familie een kaartje gestuurd met zijn ‘kristene deelneming’. Agnes heeft wel nog verteld dat haar vader toch ontgoocheld was toen Streuvels in 1961 naar Heule kwam om gehuldigd te worden als ereburger maar niet de moeite nam om even langs te gaan bij zijn vroegere kameraad…

Agnes Strobbe is 100:

Agnes heeft ongeveer 40 jaar een schoenwinkel uitgebaat. Haar schoonvader Victor Tack was schoenhandelaar in Tielt en zo leerden ze elkaar kennen. André was een echte stielman, die zelf schoenen maakte, ook orthopedische. Zelf trok Agnes geregeld met de fiets naar Kortrijk en Izegem om schoenen aan te kopen. Bij Andrés overlijden in 1988 werd de winkel stopgezet. “Ze miste toen vooral het contact met de mensen”, zegt haar enige zoon Arsène. Ze ging wel nog graag kaarten in de buurt, onder andere met haar nicht en buurvrouw Cecile Vanwynsberghe-Vandemoortele die in 2012 overleden is vijf maanden voor haar 100ste verjaardag.

Albert (102) bekent…

Agnes is tot haar 88ste in haar huis blijven wonen en is dan naar wzc Ter Melle verhuisd. Ziek is ze tot voor kort in haar leven nooit geweest. De jongste jaren gaat haar geest geleidelijk aan achteruit. Daardoor gaat haar 100ste verjaardag aan haar voorbij en is het niet mogelijk om een feestje te organiseren met de medebewoners. Agnes is nu de vierde eeuwelinge in Ter Melle en de oudste, Albert Delaere – die zaterdag 102 wordt! – heeft een tijdje geleden aan Agnes’ familie een ‘geheimpje’ verklapt. “Weet je dat ik in mijn jonge jaren nog een oogje op Agnes… gehad heb ?!” bekende hij… Agnes’ enige zoon Arsène, getrouwd met Kristien Lemeire, woont in de Wittestraat. Zij hebben twee dochters, Hilde en Marjan, en met Anna, Willem, Clara en Gust bezorgden zij Agnes vier achterkleinkinderen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier