Afwezige bijzitters riskeren fikse geldboete: “Mijn cliënt kan lezen noch schrijven”

© belga
Redactie KW

Liefst 83 bijzitters die bij de laatste verkiezingen hun kat stuurden of te laat kwamen, zijn donderdag voor de strafrechter in Brugge verschenen. Ze riskeren een fikse boete. Een man uit Oudenburg had een wel heel bijzonder excuus. “Mijn cliënt kan lezen noch schrijven.”

Wie bij de verkiezingen van 26 mei vorig jaar te laat of helemaal niet kwam opdagen, kreeg van het Brugse parket een minnelijke schikking van respectievelijk 150 of 250 euro gepresenteerd. Wie die niet betaalde, werd gedagvaard en bijgevolg verschenen donderdag liefst 83 plichtverzuimers voor de strafrechter.

Dat zijn er opvallend veel, want na de gemeenteraadsverkiezingen van 14 oktober 2018 waren dit er slechts een twintigtal. Nog opmerkelijker: van de 83 gedagvaarde personen stuurden er liefst 55 opnieuw hun kat. De procureur vorderde een geldboete van 400 euro voor bijzitters die te laat kwamen en een van 600 euro voor zij die helemaal niet kwamen opdagen. De aanwezige beklaagden, al dan niet vertegenwoordigd door een advocaat, haalden soms bijzondere excuses boven. Maar de uitleg van een jongeman uit Oudenburg spande de kroon. “Mijn cliënt kan lezen noch schrijven”, stelde zijn advocaat. Stukken om dit te staven had de raadsman evenwel niet bij.

Te lage onkostenvergoeding

Een 29-jarige Bruggeling vond de onkostenvergoeding van 19 euro te laag. “Hij zat in geldnood en wou die dag liever werken”, stelde zijn advocaat. Nog een andere Bruggeling beweerde dat hij bij gebrek aan tanden liever niet onder de mensen komt. Uiteraard passeerden ook klassiekere uitvluchten als “ik had mij overslapen” of “ik had mijn oproepingsbrief niet gekregen” de revue. Heel wat laatkomers stelden dat ze geen parkeerplaats vonden of zich per ongeluk aan het verkeerde kiesbureau hadden aangeboden.

Een 32-jarige Blankenbergenaar betwistte dat hij te laat was. “Ik was mooi op tijd en zat al aan de tafel toen de voorzitter mij zei dat ik mocht vertrekken. Er waren toch al genoeg bijzitters. Ik kon dan ook mijn ogen niet geloven toen ik die minnelijke schikking kreeg.” Eén beklaagde kon aantonen dat hij zijn boete betaalde nog voor hij de dagvaarding ontving. Hij zal buiten vervolging worden gesteld. De rest kent op 20 februari zijn straf.

(AFr)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier