Afvalproductie moet drastisch dalen maar… Bruggeling produceert jaarlijks 205 kilo afval

Een zicht op wat sorteerbedrijf Suez Brugge doet: PMD zakken sorteren.... © gf
Stefan Vankerkhoven

Deze maand loopt de actie Mei Plasticvrij. Maar hoe ‘plasticvrij’ is de Bruggeling? Niet echt, zo blijkt. Van de 20.000 ton PMD die afvalverwerkend bedrijf Suez Brugge jaarlijks sorteert, hoort 14 procent niet eens thuis in de PMD-zak. Er is werk aan de winkel!

Hoe proper of liever: hoe vuil? zijn de inwoners van de Brugse regio? IVBO haalde vorig jaar 67.143 ton afval op in Brugge en de zeven omliggende gemeenten Beernem, Blankenberge, Dame, De Haan, Oostkamp, Zedelgem en Zuienkerke. Daarvan was er 42.603 ton restafval (bruine zakken en grof vuil), bestemd voor de IVBO-verbrandingsoven. 24.540 ton werd ‘gerecycleerd’: 14.336 ton papier, 3.427 ton PMD en 6.777 ton groenafval.

Uit de restafvalcijfers voor 2018 blijkt dat de Oostkampnaren de beste leerlingen van de klas zijn. Het afvalstoffenplan van OVAM verplicht de gemeenten om tegen 2022 het restafval gevoelig te doen dalen. Die doelstelling verschilt per gemeente omdat rekening dient gehouden te worden met 100 parameters, waaronder de aanwezigheid van studenten en toeristen.

Oostkamp zit nu nog met 159,3 kilo restafval per inwoner in 2018 amper 7,3 kilo boven die limiet. Ook Zedelgem en Zuienkerke doen het relatief goed met respectievelijk 165,9 en 169,8 kilo per inwoner of slechts 13,9 en 17,8 kilo te veel.

Slechtste leerling

Blankenberge is de slechtste leerling van de klas: elke inwoner van deze kustgemeente deponeerde vorig jaar gemiddeld maar liefst 327,7 kilo restafval in de bruine huisvuilzakken. Over drie jaar moet dat cijfer met 69,7 kilo dalen tot 258 kilo per inwoner. Ook Brugge moet zijn huiswerk dringend beter maken, want vorig jaar produceerde elke Bruggeling 205 kilo restafval. Of in meer duizelingwekkende cijfers: 24.213 ton! Dat cijfer moet tegen 2022 met 46 kilo per Bruggeling naar beneden tot 159 kilo.

Midden in het peloton vervuilers zitten de resterende drie gemeenten: Jabbeke (171,7 kilo, wat 19,7 kilo boven de limiet is), Beernem (158,7 kilo of 22,7 kilo te veel) en Damme (183,9 kilo en moet 31,9 kilo afslanken).

Schepen voor Stadsreiniging Mercedes Van Volcem (Open VLD Plus) heeft geprotesteerd tegen de methodiek die OVAM sinds kort hanteert. “De normen die Brugge moet halen zijn te streng. Er wordt onvoldoende rekening gehouden met onze rol als centrumstad, de winkelstraten, het toerisme, het onderwijs en de Zeebrugse haven. Het afvalstoffendecreet stelde ten onrechte ons streefdoel onlangs met 38 kilo scherper. Aanvankelijk mocht elke Bruggeling 197 kilo restafval produceren.”

Afvalstoffenplan

Om de doelstellingen van het afvalstoffenplan voor 2022 te halen, zal IVBO volgens haar voorzitter Minou Esquenet (CD&V) een aantal acties op touw zetten. “We willen minder plastic afval in het restafval door in de toekomst meer soorten huishoudelijk plastic verpakkingsafval toe te laten in de PMD-zak, het zogenaamde PMDplus-project. Er komt ook een afzonderlijke ophaling van groente- en fruitafval. Dat bestaat al in andere gemeenten, die hierdoor het restafval met ruim 30 kilo per inwoner konden verminderen.”

We willen minder plastic in het restafval

“Bovendien zullen we gebruik maken van het diftarsysteem, waarbij het gewicht van het afval bepaalt hoeveel men moet betalen. Dit zet de burger aan om afval beter te scheiden en om afval dat gerecycleerd kan worden afzonderlijk aan te bieden voor ophaling. We willen afval op een slimme manier inzamelen zodat het niet verloren gaat.”

PMD-afval

De verwerking van het PMD-afval in onze regio gebeurt door Suez Brugge, dat langs de Pathoekeweg naast het containerpark gelegen is. “Het principe van de circulaire economie staat centraal in onze dagelijkse activiteiten”, zegt communicatieverantwoordelijke Florence Kesteloot. Vorig jaar heeft Suez Belgium, waar de Brugse afdeling deel van uitmaakt, 3 miljoen ton afval verwerkt en 89 procent hiervan een tweede leven gegeven. In Brugge, waar 36 mensen werken, wordt 20.000 ton PMD per jaar gesorteerd. De recyclage gebeurt in andere, gespecialiseerde centra afhankelijk van de afvalstroom.

Grondstoffen

“86 procent van het gesorteerd afval wordt verwerkt tot secundaire grondstof voor nieuwe producten, de overige 14 procent restafval wordt omgezet in elektriciteit, warmte of stoom”, vervolgt Florence Kesteloot. Suez Brugge beschikt over één van de eerste geautomatiseerde sorteerlijnen van ons land. “De kleinste afvalfracties, zoals dopjes en etiketten, worden door een trommelzeef uitgefilterd. Vervolgens worden de blauwe zakken met de hand uit de afvalstroom gehaald. Magneten halen het staal uit de afvalstroom, de wervelstroomscheider scheidt aluminium uit de afvalstroom. Tetraflacons, PET- en kunststofflessen worden aan een tempo van 5 ton per uur gesorteerd. Nadien worden PET-flessen opgedeeld in kleurloos, groen en blauw. Er is immers een kleurzuiverheid van 97 procent nodig om van het plastic een nieuwe grondstof te maken. De te recycleren producten worden daarna zo compact mogelijk in balen geperst. Die balen gaan naar recyclagebedrijven om er nieuwe grondstoffen en producten van te maken.”

“Zo kan je van 670 metalen blikjes een fiets maken, 27 PET-flessen worden een fleecetrui, HDPE-flacons kunnen omgevormd worden tot een gieter, een shampoobus of een container voor medisch afval”, aldus Florence Kesteloot. Het is FostPlus, de enige klant van Suez Brugge, die eigenaar en dus verantwoordelijk is voor de verdere recyclage van het afval dat afkomstig is uit negen Vlaamse intercommunales en enkele private bedrijven.

In de drie Brugse containerparken werd vorig jaar onder meer 2.314 ton grof vuil, 4.404 ton groenafval, 5.169 gemengd bouwafval, 3.498 ton recyclagehout, 120 ton oude koelkasten en 112,9 ton afdankte televisies en 105,6 ton oliën afgeleverd. Worden al die producten gerecycleerd? Schepen Mercedes Van Volcem stelt: “Het etiket voor recyclage betekent niet noodzakelijk dat elk deeltje van de fractie na voorbehandeling en demontage effectief kan worden gerecycleerd. Zo goed als alle fracties worden gesorteerd of voorbehandeld in eigen land. Daarna gaan sommige deelfracties voor verdere recyclage naar het buitenland. De stad kan de ophaler en verwerker niet zelf kiezen. Afvalbeheerorgansiaties als FostPlus, Valorfit en Recupel staan wettelijk in voor de inzameling van restfracties en zijn hiervoor erkend door OVAM…”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier