Aftellen naar de Tieltse Europafeesten (2/4): “Veel ervaring bij de technische dienst”

De medewerkers van de technische dienst zijn onmisbaar voor onder meer de op- en afbouw. © Wouter Meeus
Dries Bernaert

Zonder de technische dienst van de stad zouden de Europafeesten niet kunnen doorgaan. Al weken voordien zijn de talrijke medewerkers in de weer met de voorbereidingen om alles op 5, 6 en 7 juli vlot te laten verlopen. “Het is ook voor ons hét hoogtepunt van het jaar”, klinkt het unaniem.

Bart Verkest (38) uit Koksijde is al 15 jaar diensthoofd van de groendienst. “Na al die jaren weet je wel wat je mag verwachten, maar het is in aanloop naar de Europafeesten toch telkens nog iets harder werken”, zegt Bart, die met de groendienst, dienst wegen en waterlopen en dienst patrimonium in de technische loods in de Meulebeeksesteenweg gevestigd is. “Collega Patrick Allaert stelt het hele draaiboek samen, zodat alle arbeiders weten wat ze moeten doen: podium opbouwen, drank aanvoeren, backstage helpen… Patrick is in het weekend ook altijd stand-by als er iets zou gebeuren.”

Propere straten

De groendienst zelf wordt zowel voor als tijdens de Tieltse Feesten ingezet. “Door mijn ervaring weet ik wel wat er allemaal moet gebeuren, dus het is ondertussen wat gemakkelijker geworden om alles tijdig af te hebben”, vertelt Bart nog. “Enkele weken vooraf beginnen we al met de hagen te scheren en zorgen we ervoor dat het stadscentrum er proper bij ligt. Alle focus gaat daar naartoe. Tijdens het weekend wordt de groendienst ook ingezet voor de opkuis. Zowel ‘s morgens als ‘s avonds laat zorgen we ervoor dat de straten er weer proper bij liggen.”

Enkele weken vooraf beginnen we al met de hagen te scheren – Bart Verkest, diensthoofd groendienst

Ook al woont Bart in Koksijde, hij kijkt toch uit naar begin juli. “Het is ook voor ons hét hoogtepunt van het jaar”, reageert hij. “De optredens zijn altijd de moeite, want ze slagen er toch in om vaak mooie namen op het podium te krijgen.”

Daar is Wouter Mouton (36) uit Wevelgem het volledig mee eens. “Het optreden van The Van Jets is toch weer iets om naar uit te kijken”, aldus de directeur ruimte, die onder meer de technische diensten onder zijn bevoegdheid heeft. “Zo’n stadsfestival zorgt altijd voor een gezellige sfeer, ook al is het een stuk kleinschaliger dan pakweg Werchter.”

Flexibel opstellen

Wouter was sinds 2011 juridisch adviseur voor de stad Tielt en is nu anderhalf jaar aan de slag in zijn huidige functie. “Het worden dus mijn tweede Europafeesten waar ik nauw bij betrokken ben”, weet hij. “Mijn vuurdoop verliep eigenlijk vrij goed, omdat ik kon terugvallen op een sterk team van de technische diensten, die met heel wat ervaring en knowhow bekend zijn met de verschillende taken. Het is telkens een uitdaging om plotse wijzigingen in het takenpakket op te vangen, maar alle medewerkers stellen zich gelukkig flexibel op.”

Tijdens de Tieltse Feesten is er een ploeg van ongeveer 25 medewerkers dagelijks in de weer om alles vlot te laten verlopen. “De reguliere werking mag er ook niet onder lijden natuurlijk. In aanloop naar de driedaagse werken we naar een piek toe, maar ook achteraf moeten we nog even de handen uit de mouwen steken. Het draaiboek wordt weken op voorhand gefinetuned met de dienst evenementen en wij bieden logistieke steun in al zijn facetten. We rekenen erop dat alles zonder problemen zal verlopen en nu is het hopen op goed weer”, rondt Wouter Mouton af.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier