Aftellen naar de Tieltse Europafeesten (1/4): topdagen tijdens de kermis en braderie

Pieter Breyne (rechts) en Olivier Es zetten zich in voor respectievelijk de braderie en de kermis. © Wouter Meeus
Redactie KW

Tielt Zomert wordt weldra afgetrapt en het is nu al aftellen naar hét hoogtepunt: de Europafeesten. Jaar na jaar wordt er een gevarieerd programma voorgesteld. Foorkramer Olivier Es en winkelier Pieter Breyne kijken er alvast naar uit, want voor hen worden het weer echte topdagen.

De Europafeesten starten op vrijdag 5 juli en eindigen op zondag 7 juli. Het hele weekend lang valt er van alles te beleven. Er is een braderie, muziek, diverse optredens, straatanimatie, concerten en een afsluitend vuurwerk. Bij een feest hoort uiteraard een echte Vlaamse kermis en die ontbreekt niet in de Europastad.

“Ik woon in Kortrijk, maar ben al 28 jaar aanwezig op de Europafeesten”, vertelt foorkramer Olivier Es (44). “Ik leef voor het kermisgebeuren. Ik ben geboren en getogen op de kermis en kwam in de kermiswereld terecht via mijn moeder. Zij was foorkramer met hart en ziel. De kermis liet mij niet los en zo werd ik ook een enthousiaste foorkramer. Mijn moeder stond lang geleden tijdens de Europafeesten op de kermis met het ballenkraam en ik zorg ervoor dat het kan blijven bestaan. Je kan mij vinden op het einde van de Kortrijkstraat. Het is een overeenkomst waarvoor mijn moeder nog zorgde en ik mag zeggen dat het een unieke locatie is. Het is een plaats waar veel mensen langskomen en de Tieltse Feesten lokken sowieso een massa volk. Dat is een groot pluspunt en het zorgt ervoor dat de echte Vlaamse kermis kan blijven bestaan. Mijn mening is dat de Europafeesten bij de betere evenementen uit de streek horen.”

De Europafeesten horen bij de betere evenementen uit de streek – Olivier Es, foorkramer

Pieter Breyne (47) zet zich sinds anderhalf jaar actief in voor de Europafeesten, meer bepaald voor de braderie. “Ik woon in Tielt en ben medeoprichter, samen met mijn vrouw Inge Derijcke, van de interieurwinkel De Kamenier op de Markt. Door onze winkel kwam ik meer en meer in contact met andere winkeliers. Er werd een werkgroep opgericht, waar ik actief lid van ben, omtrent het kernwinkelgebied en met die werkgroep wordt het feestprogramma doorgenomen. We staan dan ook volledig achter een goed georganiseerde braderie. Een braderie is leuk voor de mensen en ook mooi meegenomen voor de winkeliers. Het doet de mensen kopen en dat is dan weer goed voor het winkelgebied. We moeten daar in Tielt zorg voor dragen. Een belangrijke taak is de winkeliers motiveren om deel te nemen aan de braderie. Meestal is dat geen probleem, want de Europafeesten zijn topdagen geworden. Daarnaast leggen we de nodige contacten met het stadsbestuur, zodat alles op een goede manier kan verlopen. Op zondag 7 juli sluiten de Europafeesten af en dan genieten we allemaal samen van een gezellig samenzijn en toosten we telkens op een geslaagde verkoop. Dit jaar zal dat niet anders zijn, daar geloof ik sterk in.”

(Nele Sabbe)

Dit weekend al kermis in Schuiferskapelle

Op vrijdag 14, zaterdag 15 en zondag 16 juni is het weer feest in Schuiferskapelle. De junikermis is de traditionele opener van Tielt Zomert en met onder meer wandelvoetbal, petanque, spelletjes, kunst en optredens is er voor elk wat wils.

Vera Braeckevelt.
Vera Braeckevelt.© WME

Vera Braeckevelt (76) uit Schuiferskapelle kijkt ieder jaar enorm uit naar de junikermis. “Als voorzitter van de lokale Okra-afdeling is het in aanloop naar de driedaagse altijd enorm druk”, vertelt ze. “Halfweg de jaren 90 stierf de Kapelse kermis een stille dood, maar in 2013 bliezen de Dorpsraad en ‘t Kapellenoarke ze nieuw leven in. En met succes. Het dorp leeft weer en de inwoners kijken er jaarlijks naar uit. Het brengt veel volk op de been.”

Wandelvoetbal

Op vrijdag 14 juni wordt om 16.30 uur met alle Kapelse kinderen tot en met 12 jaar samengekomen aan het Dorpsplein om samen naar de opening van de kermis te trekken, waar hen gratis draaimolentickets en een ijsje wachten. “Met Okra pakken we om 19 uur uit met wandelvoetbal op het voetbalterrein aan de Kronkelbeekstraat. Vorig jaar waren er te weinig deelnemers, maar het ziet ernaar uit dat er dit keer wel genoeg inschrijvingen zijn om het leuke evenement te laten plaatsvinden.”

Petanquetornooi

Op zaterdag 15 juni is er van 13 tot 17 uur een petanquetornooi, dat Okra in goede banen leidt. “Er nemen telkens 25 tot 30 mannen en vrouwen deel”, zegt Vera. “Ook de jonge gasten van het dorp gooien graag eens een balletje om zo de ervaren rotten het vuur aan de schenen te leggen.”

Van 17 tot 21 uur volgt dan de markt met kunstambachten en lokale artisanale streek- en hoeveproducten. “Heel wat mensen met een speciale hobby zullen er aanwezig zijn: van glasblazen over handwerk tot schilderen. Ik verkoop er zelf handgeschilderde wenskaarten van Cecile Verdonck uit het Oost-Vlaamse Overmere ten voordele van het reumafonds. ‘s Avonds volgt nog een eetfestijn van de Torensjotters.”

Zelf in videoreportage

Op zondag 16 juni organiseert de Gezinsbond van 9.30 tot 12 uur een bouw- en speelvoormiddag voor jong en oud met Lego en van 10.30 tot 13 uur kan je de houtsculpturen van Philippe Gouwy en schilderijen van Alida Lyssens bekijken op het Wijngoed Kapelle. Er wordt afgesloten met het volkscafé ‘t Kapellenoarke van The Dirty Scums. Daar tonen enkele inwoners hun markante hobby of uitzonderlijk beroep in Club 77. “In navolging van mijn diavoorstelling met schoolfoto’s van vorig jaar zal nu de videoreportage Kinderen van toen, senioren van nu te zien zijn. Dat initiatief ging uit van de provincie en ik werkte daar ook aan mee in de vorm van een interview”, rondt Vera Braeckevelt af.

(DB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier