Aftakking van Groene 62 tegen de zomer klaar

Gedeputeerde Bart Naeyaert langs De Groene 62 in Wijnendale-Torhout, op de plaats waar links de aftakking naar het Kasteel d’Aertrycke en de Zeeweg start.©Johan Sabbe
Gedeputeerde Bart Naeyaert langs De Groene 62 in Wijnendale-Torhout, op de plaats waar links de aftakking naar het Kasteel d’Aertrycke en de Zeeweg start.©Johan Sabbe
Johan Sabbe

Fietsers, joggers en wandelaars hebben mooie vooruitzichten. De aanleg van de nieuwe zijarm van de oude spoorwegbedding De Groene 62 richting Kasteel d’Aertrycke in Torhout zal tegen de zomer klaar zijn, vermoedelijk zelfs al eind mei. Het mooie project van het provinciebestuur kost een kleine 322.000 euro, btw inbegrepen.

Het nieuwe, onverharde traject van zo’n 1,2 kilometer vertakt het bestaande fiets- en wandelpad vanaf het gehucht Wijnendale Station tot aan het genoemde kasteeldomein en de nabije Zeeweg. Het project gaat gepaard met het gedeeltelijk verleggen van de bedding van de Moubeek. Die waterloop bevond zich overwelfd in landbouwgrond, maar heeft een nieuw, open en vrij breed tracé gekregen. Dat is een goede zaak voor de waterhuishouding in de buurt.

Boeren stappen mee in het verhaal

Gedeputeerde Bart Naeyaert, die in Torhout woont, is in zijn nopjes met het project. “We waren vanuit de provincie al diverse jaren aan het uitkijken om de zijarm vanaf Wijnendale Station richting Zeeweg te realiseren”, zegt hij. “Zoiets speel je niet in een handomdraai klaar, want je moet de boeren mee in het verhaal krijgen van wie het nieuwe fiets- en wandeltraject zich op of langs hun landerijen bevindt. Gelukkig hebben ze heel vlot meegewerkt.”

“Met dergelijke initiatieven blijven we als provinciebestuur ons nut bewijzen”

Twee landbouwers zijn bij het project betrokken: Roger Naert en Geert De Roo. De Moubeek liep ingekokerd door de grond van Roger. Het provinciebestuur drong op een open bedding aan en de boer ging ermee akkoord om de beek te laten verleggen naar de rand van zijn akkers, waar ze een open tracé gekregen heeft. Voor hem is het een pluspunt dat ze niet langer dwars over zijn grond loopt en voor het waterbeleid biedt de nieuwe beek tal van voordelen, onder meer inzake buffercapaciteit.

De extra zijarm van De Groene 62 richting kasteeldomein d'Aertrycke leidde ook tot ingrijpende beekwerkzaamheden.©Johan Sabbe
De extra zijarm van De Groene 62 richting kasteeldomein d’Aertrycke leidde ook tot ingrijpende beekwerkzaamheden.©Johan Sabbe

Het fiets- en wandelpad zelf wordt voor een aanzienlijk deel op de grond van Geert De Roo aangelegd. Die stemde ermee in, beseffend dat mooie natuurverbindingen met een recreatieve waarde zinvol zijn.

Ook een pluspunt voor de verkeersveiligheid

“Nu al merk je dat de nieuwe verbinding tussen Wijnendale en de Zeeweg veel gebruikt zal worden”, zegt Bart Naeyaert. “De zijarm is nog niet officieel open, maar toch gaan nieuwsgierige wandelaars en fietsers al op verkenning. Dit project is niet alleen een pluspunt voor het waterbeleid en de gezonde recreatie, maar ook voor de verkeersveiligheid. Wie vanuit het westelijke deel van Aartrijke op een veilige manier naar Torhout wil, kan straks vanaf de Zeeweg via het kasteeldomein d’Aertrycke rechtstreeks tot aan het speelplein De Warande in de Aartrijkestraat fietsen, joggen of wandelen. Dit zonder ook maar één gewone openbare weg te moeten nemen. We zijn trots op deze realisatie.”

“Met dergelijke initiatieven blijven we als provinciebestuur ons nut bewijzen. Het verwezenlijken van grensoverschrijdende projecten zoals fietspaden en waterlopen levert een serieuze meerwaarde op voor de betrokken gemeenten en hun bewoners.”

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.