Afscheidnemende brandweerkapitein Johan Vandewalle wordt verrast door korps

Afscheid brandweercommandant Johan Vandewalle kreeg een ruiker bloemen. © Stefaan Beel
Redactie KW

Kapitein-dienstchef Johan Vandewalle (67), postoverste van de brandweerpost Westrozebeke trekt na 42 jaar de deur van de brandweerkazerne achter zich dicht. Zijn manschappen wilden dit afscheid in coronatijden niet onopgemerkt laten voorbijgaan en verrasten hem met een bezoekje aan zijn deur.

Het volledige korps trok vrijdagavond met zwaailichten en sirenes aan naar de woning van zijn postoverste. Johan was compleet niet op de hoogte van het initiatief. “Ik had dit in deze tijden niet verwacht”, vertelt Johan.

“Het doet heel veel deugd om jullie allemaal te zien.” Nieuwe postoverste adjudant Bob Crabbe was vol lof over zijn voorganger. “Met het pensioen van Johan wordt een grote bladzijde in de Westrozebeekse brandweergeschiedenis omgeslagen”, stelt adjudant Crabbe.

“Johan ondersteunde de manschappen en probeerde altijd het beste uit iedereen te halen. Hij sleet uren, dagen, weken en misschien zelfs maanden in de kazerne om alles piekfijn in orde te houden. Hij legde ook voor zichzelf de lat hoog. Geen enkele opleiding was hem te veel. Het was ook door zijn volharding dat Westrozebeke als volwaardige post in het zoneverhaal meegenomen werd. Dankzij Johan is er een vernieuwde en uitgebreide kazerne, een goed onderhouden wagenpark en een pak gemotiveerde pompiers. We gaan je zeker missen en dat niet alleen omwille van je werk binnen en voor de brandweer, maar ook voor je uitspraken en je humor. Hopelijk betekent je pensioen niet het einde van je aanwezigheid bij de brandweer. Je bent steeds welkom. We zullen je kennis en ervaring zeker af en toe nog eens moeten aanspreken.”

Burgemeester Francesco Vanderjeugd (Open Vld) had het over het afscheid van een icoon. “Johan werd in 2012 postoverste op een moment dat het qua instroom van brandweerlui minder ging. In die korte periode is hij erin geslaagd om een korps bij elkaar te krijgen van minstens 21 man. Volgend jaar komen daar overigens nog 2 extra krachten bij. Johan heeft voor de post Westrozebeke echt wel het onderste uit de kan gehaald. Hij kan ook enorm goed lobbyen. Hij heeft ervoor gezorgd dat de gemeente de budgetten voorzag voor de verbouwing en de uitbreiding van de kazerne. Overigens heeft Johan er geen 42 maar 44 jaar bij de brandweer opzitten. Hij was immers ook 2 jaar spuitgast in zijn geboortedorp Roesbrugge.”

De burgemeester gaf ook nog mee dat het gemeentebestuur een gepast afscheid voor Johan plant als corona verleden tijd is. “Zaken realiseren kan je niet alleen”, aldus Johan Vandewalle. “Ik heb veel kunnen realiseren samen met mijn mannen.”

Zowel Johan als echtgenote Rika kregen van het brandweerkorps bloemen overhandigd.

(BCH)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.