Afscheid van Kortrijkse belleman Peter Caesens in bomvolle aula

Na de dienst brachten 17 nationale en regionale bellemannen en -vrouwen een ode aan Peter met belgerinkel. © JVGK
Peter Van Herzeele
Peter Van Herzeele Medewerker KW

Woensdagvoormiddag namen ruim 300 personen tijdens een serene dienst afscheid van de Kortrijkse belleman Peter Caesens in de aula van crematorium Uitzicht. 17 nationale en regionale bellemannen en -vrouwen brachten een hulde met hun bellen.

De aula van Crematorium Uitzicht was veel te klein voor het afscheid van belleman Peter Caesens. Hij overleed in de nacht van 1 op 2 maart in een brand die zijn woning volledig verwoeste. Peter was een verwoed verzamelaar van duizenden oude kranten, boeken, tijdschriften, pamfletten en losse papieren in zijn ABIB, de Alles Behalve Ideale Bibliotheek.

“Er gierden veel emoties door ons heen. Je blijft onvergetelijk. Jammer dat je uit de hand gelopen hobby helaas ook jouw ondergang werd”, getuigde schoonzus Catherine tijdens de ingetogen dienst, die hier en daar een vleugje humor bevatte. “Het is onwezenlijk. Ik zal je koesteren zoals ik je ken. Je was speciaal met veel capaciteiten, ook volks. Ik kan het niet plaatsen dat je er niet meer bent broer. We gaan je missen.”

Mensen samenbrengen

Veel prominenten tekenden present voor de dienst. Onder hen onder meer delegaties van de cultuurraad, Schouwburg Kortrijk, Kortrijkse musea, cultuurdienst, conservatorium en bibliotheek en schepenen Kelly Detavernier, Bert Herrewyn en schepen van Cultuur Axel Ronsse. “Jouw adagium was mensen samenbrengen. Ik herinner me je vraag ‘Do you have a belleman’, telkens iemand op bezoek kwam in het kader van culturele hoofdstad 2030. Ik herinner me ook je vraag om met een militie de containerparken te bewaken om te zien dat er niemand iets waardevols zou weggooien. Dat typeerde jou, veel willen bewaren voor de eeuwigheid en mensen samenbrengen. Nu grijpen je vragen naar de keel. Wij hadden onze belleman”, aldus Axel Ronse.

Afscheid van Kortrijkse belleman Peter Caesens in bomvolle aula
© JVGK

Na de dienst brachten 17 nationale en regionale bellemannen en -vrouwen een ode aan Peter met belgerinkel. “Peter was met ons in onderhandeling om lid te worden van de Nationale Gilde van de Bellemannen. Die onderhandelingen waren bijna afgerond. We hebben onze bellen laten rinkelen om ons respect voor Peter Caesens te betuigen”, zegt Jan Dierckx als voorzitter en pr-penningmeester van de nationale gilde.

Herdenkingsdienst

Na de dienst werd de as uitgestrooid op de strooiweide van Uitzicht. “Op zondag 15 maart houden we nog een dienst om 16.30 uur in de Sint-Maartenskerk. Peter wilde altijd nog een ‘alles behalve klein feestje’ geven. Nu wordt het een herdenkingsdienst”, aldus nog broer Maarten Caesens.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier