Afscheid van de Salesianen in Kortrijk

Tijdens een eucharistieviering werd nogmaals afscheid genomen van de Salesianen. © foto EDB
Els Deleu
Els Deleu Medewerker KW

Tijdens een eucharistieviering in Don Bosco in Kortrijk werd er vrijdag nog eens afscheid genomen van de Salesianen van Don Bosco, die in de grote vakantie Kortrijk verlaten hebben. Na de mis was er een receptie.

De viering werd voorgegaan door Salesiaan Wilfried Wambeke, overste van de Salesianen in Vlaanderen en Nederland. Ook deken Geert Morlion en enkele Salesianen die laatst Kortrijk verlieten, gingen voor in de viering. Lionel Carbon kon er niet bij zijn wegens ziekte.

Het Kinderlandkoor en leerlingen en medewerkers van het Don Boscocollege zorgden voor de muzikale noten.

Moeilijke beslissing

“Het was een moeilijke beslissing om de gemeenschap te sluiten”, luidde het. “We sloten de laatste vijf jaar vijf gemeenschappen. Het geeft een gevoel van onmacht. Het voorbije jaar overleden al acht Salesianen.” De Salesianen hopen vooral dat het gedachtengoed van Don Bosco niet verloren gaat. “Er zijn zo’n 160 verschillende werkingen in Vlaanderen en Nederland. Dat gaat van kleinschalig jeugdwerk tot grote scholen. Ondertussen namen veel toegewijde mensen de plaats in van de Salesianen en van de zusters.”

De Salesianen werden genoemd naar de heilige Franciscus van Sales, een bisschop naar wie Don Bosco op keek.

Amorevoleza

In de woordjes die op het einde van de viering volgden blikte Tuur Ottevaere, directeur van het Don Boscocollege terug naar de tijd dat hij in het Don Boscocollege school liep. “We voelden ons hier thuis. De Salesianen hebben ons gevoed. Het is als het ware symbolisch dat we deze week een nieuw gebouw inzegenden, nu de Salesianen Kortrijk verlaten. Dit betekent dat we blijven verder bouwen. We weten dat we nog altijd op jullie inspiratie zullen mogen blijven rekenen”, zei hij aan de Salesianen.

Deken Geert Morlion was zelf een student aan een Don Boscoschool, maar niet het college in Kortrijk. Hij is verdrietig omwille van het vertrek van de Salesianen maar ook bijzonder dankbaar. “Ik ben supporter van jullie benadering van jonge mensen. Eén van de erfenissen die jullie achterlaten is de kracht om de jonge mensen te willen graag zien, ‘amorevoleza’, zoals de Salezianen het zeggen“, besloot hij.

(EDB – foto EDB)

https://www.youtube.com/watch?v=gb9_OOiirtI

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier