Afscheid van de FIK-jetons op Sinksen 19

Feest in Kortrijk vzw heeft samen met 75 partners het programma voor Sinksen 19 klaar. Dit jaar ligt de focus op de start van de zomer met als thema ‘Zinderend Zomers’. “Denk maar aan zon, cocktails en zuiderse toestanden”, aldus schepen van Evenementen Kelly Detavernier.

© JVGK

De vierdaagse Sinksen 19 bevat de klassieke ingrediënten: een grote rommelmarkt, veel muziek, straattheater, ambulante animatie en een warme start en afsluiter. Dit van de Doorniksestraat tot wijk Overleie en langs de Leieboorden en van de Veemarkt, Houtmarkt en Begijnhofpark tot het Schouwburgplein, het meest centrale plein.

Daar opent Sinksen 19 met de 24-koppige bigband The Mambo Queens. De 24 latino-dames brengen een mix van Mambo en jazz. Van vrijdag tot en met maandagavond is het Schouwburgplein een plein van beleving. “Studio Sinksen zorgt voor goede bands, hippe dj’s, nieuwe artiesten en dansoptredens. Het wordt het grootste podium van het weekend”, zegt coördinator Sarah Vandenbroucke.

De Leieboorden en Buda-eiland worden de plaats voor sfeer, gezelligheid en ontmoeting. “Park Katrol brengt een familiaal doe-theater, er is een picknick en er zijn tal van onverwachte interventies. Als verrassing is er een verborgen locatie waar veel te beleven valt en elke avond is er livemuziek”, pikt Kelly in. Het Vandaleplein wordt een luisterplein met muziek van klassiek en jazz tot chanson en pop. Blikvangers zijn daar Della Bosiers en Wigbert.

Rommelmarkt

Verder worden de Skatebowl en de Houtmarkt het toneel voor straat- en andere culturen. De Grote Markt wordt de plaats voor ambulant straattheater met een keur aan internationale gezelschappen. Ook Overlie is niet vergeten. “Een plaats voor de dansliefhebber”, weet Sarah. “Er zijn tango-initiaties en demonstraties door Tango Kortrijk en lindy-hop met Jake Walker.”

Ook de kinderen worden niet vergeten. “Ze krijgen een gigantisch speel- en doe-terrein en een heuse campig in het Begijnhofpark. Vagant brengt opnieuw Pelouze en er zijn goochelshows“, aldus Sarah. Op maandag valt een groep reuzen de straten binnen. Onder de noemer Mambo Jambo geven ze een carnavalsparade met dans en animatie. Overal zijn er ook pop-up party’s.

De blikvanger van de 44e editie van de Sinksenfeesten wordt ongetwijfeld de rommelmarkt. “Met 1.362 standhouders en een lengte van bijna 7 kilometer is dit de grootste van het land en daar zijn we terecht fier op. De rommelmarkt is de rode draad tussen alle feestlocaties en pleinen”, zegt de schepen.

FIK-jetons

In de stad zijn er ook enkele nieuwkomers. Bar Central verhuist even naar het oud politiekantoor in de Jan Persijnstraat en op de Grote Kring is er het LTB festival. In het Boerenhol kan je supporteren voor de finalisten van Road Rock. Pittig detail: de fik-jetons van vorige jaren worden duurder. “We gebruiken ze dit jaar voor het laatst. Een jeton kost 1,10 euro per stuk. De verkooppunten zijn Schouwburgplein, Vandaleplein, Houtmarkt, de Leieboorden en het Begijnhofpark. Mocht je er over hebben kan je ze gebruiken om een stuk fruit te kopen of te doneren aan een goed doel”, duidt de schepen.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.