Afschaffing traditionele loting maakt strandbaruitbaters ongerust

"Op dit moment zit ons motivatiepeil ver onder nul", vertelt Michael Polen van Sun Beach. © WK
Wim Kerkhof
Wim Kerkhof Medewerker KW

Consternatie en ongeloof in Blankenberge: na bijna honderd jaar komt er straks een einde aan de traditionele loting voor de stranduitbatingen. Dat voortaan de hoogste bieder het voor het zeggen heeft, zorgt voor veel onrust en grote onzekerheid op het strand. “We zijn bang om hier alles te verliezen.”

Waar de stranduitbatingen al sinds jaar en dag onder een vaste poule deelnemers werden verdeeld door loting, kiest het nieuwe stadsbestuur nu voor een concessiesysteem waarbij de vergunningen per opbod worden toegekend. De huidige uitbaters hebben schrik dat ze dan door nieuwkomers weggeconcurreerd zullen worden. “Ze zijn bang dat een rijkeluiszoontje uit Knokke-Zoute hier straks met een grote som geld zal komen zwaaien. Maar in het ideale scenario kunnen de huidige uitbaters allemaal blijven”, gelooft burgemeester Daphné Dumery (N-VA) alsnog. Het stadsbestuur wil namelijk onderzoeken of de concessies aan bepaalde voorwaarden gekoppeld kunnen worden. “Criteria zoals ervaring en kennis van zaken”, klinkt het.

De reden voor de plotse ommezwaai, is dat het traditionele systeem volgens burgemeester Dumery onhoudbaar is geworden. “Op zich was de loting uit de ton uiteraard eenvoudig: er waren 14 uitbatingen en evenveel uitbaters die het ene jaar een goede plaats, het andere jaar eens een minder goede plaats trokken. Maar sinds in 2009 het vrije verkeer van diensten werd ingevoerd in Europa, stond dat systeem onder druk: iederéén moet in principe de kans krijgen om mee te dingen”, legt ze uit.

Europese wetgeving

De problemen zijn volgens Daphné Dumery begonnen nadat in de zomer van 2015 enkele strandbars de deuren moesten sluiten omdat ze in overtreding waren. “We werden er toen door hun advocaat op gewezen dat het systeem met de loting niet rechtsgeldig is. Eind vorig jaar was er dan het voorval waarbij moeder en zoon die samen een quatrolot hadden, in een geschil zaten en van die vier gecombineerde loten twee duoloten wilden maken. Opnieuw kregen we toen een advocaat op ons dak en werden we gechanteerd met die Europese wetgeving”, zegt ze.

Het stadsbestuur wil met dat soort toestanden nu komaf maken door een nieuw systeem in te voeren dat wel rechtsgeldig is. “Een zure appel, dat besef ik ook. Maar wij kiezen voor rechtszekerheid, anders kregen we komende zomer misschien wéér zo’n claim aan ons been. En het probleem moest toch sowieso een keer opgelost raken: we zijn de enige badplaats die nog met een loting werkte. Eigenlijk had dit probleem aangepakt moeten worden nog vóór de strandbars zo groot geworden zijn, maar het vorige stadsbestuur heeft er altijd voor gekozen om de kop in het zand te steken.”

Het vorige bestuur heeft er altijd voor gekozen om de kop in het zand te steken – Daphné Dumery

Burgemeester Dumery ontkent met klem dat het nieuwe systeem met de concessies uit geldgewin wordt ingevoerd. “Toegegeven, de prijzen staan ook wel onder druk. Kijk maar naar De Haan: de vergunning voor een quatrolot kost daar vier keer zoveel als bij ons. Maar als dit ons puur om het geld te doen was, zouden we wel gewoon ons reglement aanpassen in de plaats van heel het systeem te veranderen. Het systeem moet gewoon rechtszekerheid bieden, punt.”

Het gaat voor alle duidelijkheid over de commerciële stranduitbatingen, voor de strandcabines wordt er met een wachtlijst gewerkt. “Die loten zitten in onze eigen concessie vervat”, aldus burgemeester Dumery.

Investeringen

Veel strandbaruitbaters waren onthutst na het horen van het nieuws. “Zorg dat het resultaat gezien mag worden, klonk het toen we negen jaar geleden onze drankvergunning kregen. En dus hebben we hier negen jaar lang geïnvesteerd. Ik heb het gevoel dat we nu gestraft worden voor ons eigen succes”, zegt Glenn De Langhe van Bo Beach.

“De huidige uitbaters hebben ook allemaal twintig, dertig jaar ervaring. Wij kennen de stiel. En wat moet ik anders op mijn vijftigste straks nog gaan doen? Ik sta al mijn hele leven op het strand.”

Burgemeester Daphné Dumery.
Burgemeester Daphné Dumery.© Kurt Desplenter

Ook Michael Polen van Sun Beach vreest een toeloop van opportunisten met het nieuwe systeem. “Democratisch? Het zal gaan zoals met de winkelketens: gewone, hardwerkende mensen krijgen geen kans meer. De mensen denken dat dit het paradijs is, maar al onze spaarcenten zitten hierin. Wij zijn het die al ons geld ertegenaan hebben gegooid en daarmee voor de nodige vernieuwing hebben gezorgd in Blankenberge. En zelfs nu moeten de meesten van ons in de winter nog altijd bijverdienen om rond te komen.”

Michael Polen wil wel blijven geloven in de goodwill van het stadsbestuur. “Maar op dit moment zit ons motivatiepeil ver onder nul. Laat ons hopen dat ze ook oog hebben voor de menselijke kant van dit verhaal, maar voor alle zekerheid hebben we nieuwe investeringen voorlopig toch maar on hold gezet. En ik denk dat het in dat nieuwe systeem sowieso onvermijdelijk wordt dat er van ons enkele zullen uitvallen. We zijn dus bang om alles te verliezen wat we hier in de loop der jaren hebben opgebouwd.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier