AFS-student Filippo Nardoni blijft langer dan gepland in ons land

(foto JT)
Redactie KW

De wereldwijde coronacrisis zorgt ervoor dat AFS al hun studenten terug naar hun thuisland haalt, maar de precaire situatie in Italië zorgt voor een uitzondering. Filippo Nardoni (17) blijft tot juli in ons land.

Jaarlijks trekken heel wat AFS-studenten de wereld rond om er ondergedompeld te worden in een andere cultuur en leefomgeving. Eén van hen is Filippo Nardoni. De 17-jarige Italiaan streek begin dit schooljaar neer in Hooglede. Filippo volgt les in de Broederschool in Roeselare. Hij volgt er economie en Frans in het vierde middelbaar, vakken zoals wiskunde, fysica en biologie krijgt hij in het vijfde middelbaar. “Tijdens de eerste maanden kreeg ik wekelijks een paar uurtjes Nederlands”, opent Filippo in opmerkelijk goed Nederlands. “Vanaf december studeerde ik voornamelijk zelf de taal. Door de coronacrisis is de school momenteel dicht en krijgen we taken doorgestuurd om thuis te verwerken.”

Filippo is een sociale jongen die inmiddels al heel wat vrienden maakte. Verder is hij ook jeugdtrainer bij de U10 van Eendracht Hooglede. “Het is spijtig dat alle voetbaltrainingen momenteel zijn afgelast. We moeten de maatregelen nu eenmaal opvolgen om hopelijk snel weer te kunnen voetballen.”

De hele wereld is momenteel in de ban van het coronavirus maar Italië is het epicentrum en kende al het meeste overlijdens. Filippo, die afkomstig is van een dorpje dicht bij Rome, volgt de situatie vanop de voet.

Ramp

“Ik kijk naar de nieuwsuitzendingen op Eén”, vervolgt de jongeman. “Aanvankelijk dacht ik dat de situatie in Italië wel ging meevallen maar als je de recente beelden ziet dat merk je dat het een regelrechte ramp is. Het was schokkend om te zien hoe het leger grote colonnes doodskisten vervoerde.”

Na het uitbreken van de coronadreiging zorgt AFS ervoor dat de studenten zo snel mogelijk terug kunnen keren naar hun eigen land. In het geval van Filippo werd er een uitzondering voorzien. “Normaal gezien moest ik ook terug naar Italië maar na overleg met mijn familie werd besloten dat ik hier blijf tot het einde van het schooljaar. De samenwerking met AFS werd wel stopgezet. Momenteel is het veiliger om hier te blijven.”

“Momenteel is het veiliger om hier te blijven dan naar Italië terug te keren”

“Gelukkig is de situatie bij mijn familie nabij Rome minder erg dan in het noorden van Italië, maar ook daar nemen ze enorm strenge maatregelen. Zo mogen ze al drie weken niet naar buiten, enkel en alleen om boodschappen te doen. Ze moeten dan naar het centrum van het dorp en zijn verplicht om een mondmasker te dragen en ze moeten een papier tonen waarop staat dat ze boodschappen gaan doen. Bij de grens van de stad staat het leger klaar om mensen te controleren. Niemand mag de stad uit en omgekeerd komt ook niemand de stad binnen. Het lijken wel taferelen uit een oorlogsfilm.”

Familie

Wekelijks belt Filippo met zijn familie voor een stand van zaken. Voorlopig zijn zij nog niet persoonlijk getroffen door het virus. “Ik hoop dat iedereen gezond blijft. Verder hoop ik ook dat het gewone leven hier in België terug kan beginnen na de paasvakantie. Ik mis mijn vrienden op school en de lessen. En ik wil heel graag weer training geven aan mijn voetbalspelertjes”, besluit hij. (John Taillieu)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.