Dat Björn en Cindy, beiden 40, noeste werkers zijn, is een understatement. Ze werken dag in dag uit de ziel uit hun lijf. En nu nemen ze er nog de ijsboerderij bij, waarvan het openingsweekend op zaterdag 8, zondag 9 en pinkstermaandag 10 juni voorzien is. IJsboerderij Moereveld zal elke namiddag van 13.30 tot 18 uur open zijn, ook in de weekends, behalve op donderdag. De mensen zullen er vijftien tot twintig verschillende soorten ter plaatse bereid hoeve-ijs kunnen afhalen. Of in de tearoom bij de boerderij van de ijscoupes genieten, net als van choco...

Dat Björn en Cindy, beiden 40, noeste werkers zijn, is een understatement. Ze werken dag in dag uit de ziel uit hun lijf. En nu nemen ze er nog de ijsboerderij bij, waarvan het openingsweekend op zaterdag 8, zondag 9 en pinkstermaandag 10 juni voorzien is. IJsboerderij Moereveld zal elke namiddag van 13.30 tot 18 uur open zijn, ook in de weekends, behalve op donderdag. De mensen zullen er vijftien tot twintig verschillende soorten ter plaatse bereid hoeve-ijs kunnen afhalen. Of in de tearoom bij de boerderij van de ijscoupes genieten, net als van chocomousse, appeltaart en op termijn wellicht ook pannenkoeken.Cindy zal er de gastvrouw zijn. Nóg een extra taak, want ze geeft - naast het boerderijwerk - deeltijds wiskunde aan de plaatselijke Middenschool Sint-Rembert en heeft de zorg over het huishouden en hun gezin met drie kinderen: Fien (15), Laure (13) en Sam (9)."Ik droom er al langer van om met een ijsboerderij te kunnen starten", zegt ze. "Ik heb eerst aan het Nationaal Agrarisch Centrum (NAC) in Roeselare de cursussen hoevetoerisme en zuivelbereidingen gevolgd en daarna een jaar de opleiding ambachtelijke ijsbereider aan Syntra West. Ik heb ook drankenkennis opgedaan, vooral inzake koffie en thee. Intussen zijn onze moderne machines voor het bereiden van het ijs gearriveerd en ben ik er helemaal klaar voor. De ijsboerderij met tearoom kan starten. Al zijn de bouwwerkzaamheden nog niet helemaal af. We hebben zowel ons eigen huis grondig verbouwd, als een grote stal volledig gerenoveerd en omgebouwd tot mijn atelier voor het bereiden van het ijs en de zaal waar de mensen kunnen genieten van al het lekkers. Er zal ook een zonneterras aanwezig zijn. Onze boerderij is ideaal gelegen voor zoiets: langs het provinciale Moereveldpad, een wandelroute van 7,5km, en tussen de fietsknooppunten 4 en 71. Er zal overigens een laadpunt voor elektrische fietsen bij ons beschikbaar zijn. Wie het ijs wil afhalen, zal het kunnen kopen in dozen van een halve liter of een liter. Ter plaatse is er uiteraard schepijs in diverse vormen. Ik voorzie ook wat sorbets, diabetesijs en heel wat smaken. Dit alles op natuurlijke wijze bereid."Björn en Cindy zijn al de vijfde generatie die er de boerenstiel bedrijft. "Uiteraard verloopt alles nu veel moderner dan vroeger", aldus Björn. "Zo worden de koeien gemolken via een automatisch systeem met twee melkrobots. We hebben een bedrijf met een heel kleine ecologische voetafdruk. We telen zelf ons ruwvoeder, hebben zonnepanelen, zetten nogal wat mest af op eigen gronden en verwerken de rest in een coöperatieve mestinstallatie, waarbij we de methaan uit de koeienmest omzetten naar elektriciteit.""Alleen de rechtstreekse verkoop aan de consument ontbrak en die komt er nu. Zo brengen we mensen in contact met ons bedrijf."