Afhaalpunt voor acties van Torhoutse verenigingen op speelplein De Warande

Bij De Warande v.l.n.r. Paul Vanthournout (VKt), Luc Vanderper (Jongelingskring) en Pieter Billiet. © foto JS
Johan Sabbe

De verenigingen mogen in het kader van corona niets aan huis leveren en/of verkopen en dreigen op die manier financieel een zware dreun te krijgen. Om dat te vermijden, voorziet het stadsbestuur in december een veilig afhaalpunt voor verkoopacties.

Er werd getwijfeld om het stedelijke afhaalpunt hetzij aan zaal De Mast, hetzij op het speelplein De Warande te organiseren. Uiteindelijk is er voor het laatstgenoemde domein aan de Aartrijkestraat gekozen. Het grootste nadeel daar is het gebrek aan parking in de directe omgeving. Er zullen wél vijf kortparkeerplaatsen beschikbaar zijn, maar er wordt gevraagd om bij voorkeur in de nabije Warandestraat te parkeren.

Noodoplossing gevonden

Het was gemeenteraadslid Pieter Billiet die begin november de kat de bel aanbond. Op dat moment had provinciegouverneur Carl Decaluwé net beslist dat in West-Vlaanderen leveringen aan huis enkel door professionelen mochten gebeuren en takeaway uitsluitend toegestaan was bij officiële afhaalpunten, horecazaken en voedingswinkels. Meteen een serieuze streep door de rekening van de verenigingen die koekjes, chocolade, wenskaarten, pannenkoeken of kaas aan de deur wilden verkopen.

Pieter noemde het politiebesluit van de gouverneur overschooting, maar laatstgenoemde keerde niet op zijn beslissing terug. “Dat meldde hij me in een wel héél korte reactie”, betreurt het raadslid de situatie. “Nog altijd zie ik geen veiligheidsproblemen in het verkopen van pannenkoeken, pralines of pakweg brandweerkalenders die aan de deur afgegeven worden. Zoiets doen de pakjesdiensten toch ook? Enfin, ik heb er direct bij het stadsbestuur op aangedrongen om een noodoplossing uit te dokteren en die is er nu ook. Ik ben heel blij met het officiële afhaalpunt.”

Zes momenten in twee weken

De Torhoutse verenigingen zullen hun online verkochte producten naar De Warande kunnen brengen, waar de stad in de eerste en de derde week van december afhaalmomenten voorziet onder de grote luifel op het speelplein, dus niet binnen. Plus: met voldoende ruimte en een mondmaskerverplichting. Betalen gebeurt op voorhand en contactloos. De zes voorziene momenten zijn op de woensdagen 2 en 16 december in principe van 13 tot 18 uur, op de donderdagen 3 en 17 december van 15 tot 20 uur en op de zaterdagen 5 en 19 december van 9 tot 12.30 uur. Een toezichter van de stad leidt alles in goede banen en de verenigingen zorgen voor helpende handen.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.