Afghaanse Farshad en zijn gezin mogen voorlopig in Kemmel blijven wonen

Farshad Ahmadi (16) en zijn gezin startten gisteren/maandag een nieuwe asielprocedure. Daardoor kunnen ze vanaf vandaag/dinsdag een nieuwe roze identiteitskaart ophalen en moeten ze niet uit hun huis in Kemmel.

Farshad Ahmadi. © TOGH

In Ieper voerden Bronski Gym, Technisch Atheneum Ieper en restaurant Den Olifant de afgelopen dagen actie voor hun clubgenoot, leerling en collega Farshad Ahmadi (16) en zijn familie. De thaiboksclub Bronski Gym begon donderdag een petitie omdat Farshad en zijn gezin na drie jaar in Ieper dreigden uitgewezen te worden naar Afghanistan. Vrijdagmiddag organiseerden zijn school Technisch Atheneum Ieper en restaurant Den Olifant, waar Farshad werkt als jobstudent, samen met de thaiboksclub een protestmars in Ieper.

Het gezin van Farshad vluchtte in 2012 uit Logar, Afghanistan, na de terugkeer van zijn vader uit Noorwegen. “De familie betwijfelde zijn loyaliteit aan de Islam tijdens zijn verblijf in Europa“, zegt trainer Giorgi Stemmler van Bronski Gym. “Het hele gezin moest vluchten uit angst voor represailles. Tijdens hun afwezigheid maakte de extremistische Taliban ook weer een opmars in de regio. Er zijn de laatste maanden tientallen burgerslachtoffers gevallen bij verschillende aanslagen. Er zijn regelmatig vliegtuig-bombardementen en terroristische aanvallen in de regio. En de Taliban, een extremistische islamitische organisatie, staat niet bekend om zijn vergevingsgezindheid voor zogenoemde ‘afvalligen’ van de Islam.”

Farshad en zijn familie kregen het bevel om het grondgebied op dinsdag 24 september te verlaten. Vanaf dan zouden ze nog een maand in het opvangcentrum voor asielzoekers in Poelkapelle verblijven voor hun uitwijzing. Doordat ze gisteren/maandag een nieuwe asielprocedure startten, kunnen ze daar een stokje voor steken. “Vanaf vandaag/dinsdag mogen ze een nieuwe roze identiteitskaart ophalen en moeten ze niet uit hun huis in Kemmel”, klinkt het op de Facebookpagina van Technisch Atheneum Ieper.

Afghaanse Farshad en zijn gezin mogen voorlopig in Kemmel blijven wonen
© Facebook Technisch Atheneum Ieper

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.