Afgehakte hand van zwarte slaaf aan Leopold II-monument in Oostende zorgt al 17 jaar voor commotie

De hand blijft in het bezit van actiegroep De Stoeten Ostendenoare.© ML
De hand blijft in het bezit van actiegroep De Stoeten Ostendenoare.© ML
Redactie KW

Vandaag is het exact 17 jaar geleden dat de hand van de zwarte slaaf aan het ruiterstandbeeld van koning Leopold II in Oostende werd afgezaagd.

Na die nachtelijke interventie werd de snode daad opgeëist door de toen nog anonieme actiegroep De Stoeten Ostendenoare. Daarmee protesteerden zij tegen de flagrante koloniale geschiedenisvervalsing die dit soort monumenten oproept. Later wilde de actiegroep de hand teruggeven in ruil voor een correcte historische duiding van het monument dat in 1932 door koning Albert I werd onthuld. Niet tevreden met de uitleg op het oorspronkelijke infobord bracht De Stoeten in 2016 een eigen duidingsbord aan over de misdaden van Leopold II in zijn kroondomein en de latere Belgisch kolonie.

Acties Black Lives Matter

Wat later paste de stad op een Open Monumentendag haar eigen infobord aan en verwees nu ook naar de symboliek van de afgehakte hand. Naar aanleiding van de vele acties wereldwijd rond Black Lives Matter, waarbij koloniale en racistisch geïnspireerde standbeelden het moesten ontgelden en in ons land ook standbeelden van deze koning werden beschadigd en/of verwijderd. Ook in Oostende circuleert nog altijd een petitielijst om het standbeeld aan de Drie Gapers op de zeedijk te verwijderen. De stad heeft er echter voor gekozen om een ‘tegenbeeld’ te voorzien.

Ondertussen blijft de hand in het bezit van De Stoeten. Een eerdere poging om de geamputeerde hand te schenken aan het Koninklijk Museum voor Midden-Afrika mislukte. (ML)

Lees meer over:

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.