Afgedankte kerstverlichting uit Brugge herleeft

Lynn Vanslambrouck. © Davy Coghe
Olivier Neese
Olivier Neese Editieredacteur Brugsch Handelsblad Brugge - Torhout

Bijna veertig jaar lang zorgden grote, verlichte B’s voor sfeer in de Brugse winkelstraten tijdens de eindejaarsperiode. Nadat ze moderne en energievriendelijker verlichting kocht, deed de Stad Brugge vorig jaar 38 van de oude armaturen van de hand via een veiling. Die bracht de stadskas liefst 17.000 euro op. Maar de afgedankte verlichting herleeft nu in de stad. Bruggelingen die een iconische ‘B’ op de kop konden tikken, hangen het nu vol trots uit aan hun gevel.

Lynn Vanslambrouck (Oude Zak): “Toepasselijk bij onze zaak ‘Huis Koning’”

“Vanaf de Ezelstraat en vanop het Leeuwenbrugje kan je sinds maandag opnieuw onze ‘B’ zien branden”, vertelt Peter Koning (67). “Mijn echtgenote Lynn Vanslambrouck (51), die de B&B Huis Koning in de Oude Zak uitbaat, is zot van objecten met een verhaal en wilde er absoluut eentje hebben. Op de ‘B’ staat immers een klein kroontje, en onze B&B heet ‘Huis Koning’. Voor ons was dat dus heel toepasselijk. Uiteindelijk heb ik slechts 240 euro hoeven te betalen. Een absoluut koopje als je weet dat er voor meer dan duizend euro de deur zijn uitgegaan.”

Wim Darthet (Bevrijdingslaan): “Kerstverlichting is even oud als ik”

“De kerstverlichting dateert uit 1986, mijn geboortejaar”, zegt Wim Darthet (36), bestuurder van het gelijknamige verzekeringskantoor op Christus Koning. “Dat was de trigger voor mij om deel te nemen aan de veiling. Al heel mijn leven zag ik die kerstverlichting in de stad hangen, ik heb nooit iets anders gekend. Tuurlijk heb ik me laten vangen in de veiling. (lachje) Tot de laatste dag was mijn bod van 80 euro het winnende. Maar dan ontplofte de veiling. Ik wilde tot 250 euro gaan, maar werd overboden. En dan doe je er nog eens 20 euro bij. En nog een 50 euro… Uiteindelijk heb ik voor de Brugse ‘B’ 450 euro betaald. Momenteel staat hij nog in mijn kelder, maar binnenkort komt hij aan mijn gevel in de Bevrijdingslaan te hangen. Voor mij staat die ‘B’ niet enkel voor ‘Brugge’, maar ook voor ‘Bedrijvingslaan’.” (lacht)

Herman Walleyn (Spinolarei): “Iedereen spreekt me er over aan”

“Als geboren en getogen Bruggeling ben ik heel trots op mijn stad”, vertelt Herman Walleyn (67), zaakvoerder bij Wallimmo. “Het hele jaar door hangt aan mijn huis langs de Spinolarei een Brugse vlag. Bij het passeren wijzen de bootjesmannen er hun toeristen altijd naar. In de winter zal daar straks voor het tweede jaar op rij de Brugse ‘B’ bij hangen. Vorig jaar werd ik er enorm veel op aangesproken. Zowel door bekenden als door toevallige passanten. Die kerstverlichting is toch wel iets iconisch. Toen ik de veiling zag passeren, dacht ik: waarom niet? Door mijn verleden in de drukkerijsector, waarbij ik regelmatig veilingen volgde om randapparatuur op de kop te tikken, heb ik er toch wat voeling voor. Ik kon het lichtornament uiteindelijk kopen voor 420 euro, exclusief veilingskosten. Een prijs die het volgens mij ook waard is.”

Johan Casteleyn en Katrien Noë (Kleine Kerkhofstraat): “Zelfs voor het driedubbele verkoop ik het niet”

“Mijn Brugse ‘B’ is niet te koop”, reageert Johan Casteleyn (70), een gepensioneerde vrachtwagenchauffeur uit de Kleine Kerkhofstraat. “Er zijn er al die een bod deden, maar ik doe hem niet weg. Nooit. Zelfs niet voor het dubbele of driedubbele dan dat ik betaald heb. Ik kon de verlichting kopen voor 409 euro, een koopje als je weet dat er zijn die meer dan duizend euro voor een betaald hebben. Ik had wat schrik voor de staat van de lampjes, maar dat viel verrassend genoeg heel goed mee. Ik heb meteen ook een doos met reservelampen gekocht. Tijdens de winter hangt hij aan mijn tuinhuis te branden. In principe zou ik hem aan mijn balkon aan de straatkant kunnen hangen, maar ik durf niet uit schrik dat het gestolen zou worden. Ik denk dat iedere Bruggeling zoiets wel wil hebben. Ik ben blij dat ik er eentje in onze stad kon houden. Bij het afhalen van de ‘B’ stond een Brusselaar voor mij. Hij ging tot het absolute uiterste om een te kopen, en telde bijna 1.400 euro neer. Die ‘B’ staat niet enkel voor Brugge, maar ook voor Brussel, zei hij. Maar wij weten wel beter.”

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.