Afbraakwerken aan sociale woningen in Blauwe Poortwijk ten vroegste in 2021 van start

De gemoederen liepen soms hoog op tijdens de bijeenkomst. Veel buurtbewoners wachten al jaren op nieuws. © AN
Annelies Nollet
Annelies Nollet medewerker KW Kortrijk-Menen

Donderdagavond stelden de medewerkers van sociale woonmaatschappij Wonen Regio Kortrijk hun plannen voor de Blauwe Poortwijk voor. In een eerste fase worden alle hoekhuizen in de Invalidenlaan en de Vuurkruiserslaan afgebroken. Er komen rijhuisjes met gemeenschappelijke tuin in de plaats.

In totaal moeten er in de Blauwe Poortwijk zo’n 30 huizen tegen de vlakte. Het gaat telkens om hoekhuizen die slecht ingedeeld zijn en vaak al een tijdje leeg staan. Dit tot grote frustratie van verschillende buurtbewoners, die verhaal kwamen halen op de infovergadering van donderdagavond. “Het onkruid staat er meters hoog en al die zaden waaien in onze moestuin”, klonk het beschuldigend. “Het wordt dringend tijd dat daar iets aan gedaan wordt!”

Nog niks concreet

“Dit is nog maar een eerste bijeenkomst”, aldus directeur Ilse Piers. “Daarmee willen we de bewoners gewoon op de hoogte brengen dat er iets staat te gebeuren, maar concrete informatie is er nog niet. We hebben namelijk nog geen bouwaanvraag ingediend en nog geen aannemer aangesteld. We pakken bewust enkel de hoekwoningen aan in deze eerste fase omdat die zo slecht ingedeeld zijn. Ze zijn ingericht voor twee gezinnen, waarvan een op het eerste verdiep, en een op het tweede terecht kan. Maar we merken dat dat naar bijvoorbeeld onderhoud van de tuin toe niet praktisch is, dus komen er rijwoningen in de plaats.”

Ilse Piers is tevreden met de plannen en belooft een tweede bijeenkomst zodra er meer concreet nieuws is.
Ilse Piers is tevreden met de plannen en belooft een tweede bijeenkomst zodra er meer concreet nieuws is.© AN

Drie rijwoningen om precies te zijn. Telkens met vier of zelfs zes slaapkamers. Bedoeld voor gezinnen dus. Elk huis krijgt een eigen terrasje, de tuin is gemeenschappelijk. De gevels zullen bestaan uit een gele steen die ervoor moet zorgen dat de huisjes binnen de bestaande wijk passen. “Op dit moment is er een grondonderzoek gaande en worden de bouwaanvragen in orde gebracht. Hoe de werf georganiseerd zal zijn en wat de overlast voor de bewoners zal in houden is dus nog niet duidelijk”, aldus Ilse.

Plaatsbeschrijving

Dat de huizen op dit niet onderhouden worden ontkent ze. “Natuurlijk trimmen we daar het gras niet zo minutieus als dat zou gebeuren wanneer er effectief bewoners aanwezig zijn. Maar we houden het groen wel degelijk binnen de perken en zullen dat ook blijven doen”, besluit de directeur.

De plannen: Alle donkergrijs ingekleurde rechthoeken staan voor huizen waar de sloophamer in wordt gezet in 2021.
De plannen: Alle donkergrijs ingekleurde rechthoeken staan voor huizen waar de sloophamer in wordt gezet in 2021.© AN

Een van de aanwezige architecten raadde bezorgde buren van de panden wel aan om een plaatsbeschrijving van hun eigendom te laten maken. Op die manier kan eventuele schade door de aannemer aan aanpalende panden later makkelijk bewezen worden. De werken starten ten vroegste in het voorjaar van 2021.

(Annelies Nollet)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier