Afbraak iconische discotheeksite in Gistel begonnen

© TVA
Redactie KW

In de Heyvaertlaan 8 zijn de afbraakwerken begonnen van de site waar vroeger onder meer discotheken Zenith en The Oh! gevestigd waren. Er komen elf appartementen en negentien garages. “Dit project moet een meerwaarde vormen voor de buurt.”

Er huist een flink stukje geschiedenis op de locatie. Zo’n vijftig jaar geleden was er een cinemazaal gevestigd. In de afgelopen dertig jaar kon je er vervolgens feesten in discotheken Riva, Steams en de iconische Zenith gevestigd. Tussen 2009 en 2013 streek dancing The Oh! er neer. Sindsdien stond het handelspand leeg, maar waren er nog zes aanpalende appartementen bewoond. Bouwheer Danny Snauwaert zal er nu elf appartementen van telkens twee slaapkamers, acht afgesloten garages en elf open garageboxen bouwen. Via zijn vrouw Ines Vanden Broucke van vastgoedkantoor D&V worden de woonsten en garages samen verhuurd vanaf 660 euro.

“We kregen de kans om de site twee jaar terug te kopen”, vertelt Danny. “Aanvankelijk had de vorige eigenaar plannen om de bestaande appartementen te behouden en het handelspand te vervangen door garages. Maar door alle niveauverschillen in de voormalige discotheek, bleken die plannen onhaalbaar. Bovendien zijn de flats sterk verouderd en voldoen ze niet meer aan de hedendaagse normen.” Architectuurbureau Linteau tekende vervolgens een nieuwbouw uit. Nu is de afbraak officieel gestart door aannemer Haeghebaert, de afvalverwerking gebeurt door Remondis Depoorter.

“De afbraakwerken zullen zo’n twintig werkdagen in beslag nemen”, vervolgt Snauwaert. “Daarna schatten we dat het tot vijf of zes maanden zal duren vooraleer de eigenlijke bouw kan starten. Als alles goed verloopt, is de nieuwbouw klaar binnen anderhalf jaar. Er ligt nog geen aannemer vast. We onderhouden alvast een goeie band met de buren om het afbraak- en bouwproces goed te laten verlopen. Kijk, dit gebouw geeft de mooie Heyvaertlaan op vandaag geen aangename aanblik. De nieuwbouw moet een meerwaarde vormen voor de buurt. Het is echter jammer dat je in Gistel, als niet-centrumstad, geen aanspraak maakt op een verlaagd btw-tarief van 6 procent voor de sloop en wederopbouw van oude panden. We grepen ook naast een Vlaamse slooppremie van 7.000 euro, wat toch opvallend is voor een project van deze omvang. Desondanks zullen we er alles aan doen om hier een mooi project neer te zetten.” Het project krijgt de naam Laïs II mee, een verwijzing naar de kleindochter van de laatste eigenares Diane Vanhencxthoven.

(TVA/foto TVA)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier