Advocaat van Ghyselbrecht: “Nieuws over enkelband gelekt om vrijlating te verhinderen”

"Het risico voor de maatschappij is zo goed als onbestaande", dixit advocaat Johan Platteau. © belga
Redactie KW

André Gyselbrecht (69), de opdrachtgever van de kasteelmoord, heeft een aanvraag ingediend voor een enkelband. Zijn advocaat Johan Platteau is misnoegd over het lek hierover in de media, maar ook hoopvol over een vervroegde vrijlating onder elektronisch toezicht. “Vrijwilligerswerk is veel nuttiger dan de tijd die hij doorbrengt in de gevangenis.”

“Ik ben zeer ongelukkig dat dit in de media is terechtgekomen”, zegt advocaat Johan Platteau. “Journalisten werden getipt door mensen die hopen dat de mediabelangstelling de aanvraag voor elektronisch toezicht zal verhinderen.”

De advocaat maakt zich sterk dat ze een ijzersterk dossier hebben. “De heer Gyselbrecht voldoet aan alle voorwaarden. Hij kreeg de nodige positieve adviezen, van psychologen tot psychiaters. Ze zijn het er allemaal over eens dat hij geen concreet of reëel gevaar vormt voor de maatschappij. Nog een kleine nuance over de berichtgeving: het is niet zo dat hij nu na een jaar weer op vrije voeten komt. Voor de uitspraak zat hij al 6,5 jaar in de gevangenis.”

André Gyselbrecht heeft volgens zijn advocaat zijn fout ingezien. “Hij heeft in de gevangenis goed kunnen nadenken en is nu vastbesloten om voor zijn vrouw te zorgen en iets terug te doen voor de maatschappij. Hij wil de rest van zijn leven daar aan wijden.”

Vrijwilligerswerk

De advocaat bevestigt dat er een concreet reclasseringsplan werd uitgewerkt, waardoor hij bij een eventuele vervroegde vrijlating ook vrijwilligerswerk zal doen.

“Concreet zal hij zich bij een zeer gerespecteerde organisatie inzetten voor hulpbehoevende mensen. Welke organisatie dat precies is, zal ik niet toelichten. De tip kwam via iemand die actief is in de gevangenis. Het contact met de organisatie verliep vlot. Die mensen stonden daar dankbaar tegenover en hebben de uitgestoken hand ook aanvaard.”

“Zo’n vrijwilligerswerk is overigens niet verplicht, maar wel heel nuttig”, gaat Johan Platteau verder. “Ik wil daarom nogmaals benadrukken dat dergelijk werk veel nuttiger is voor de maatschappij dan de tijd die meneer Gyselbrecht doorbrengt in de gevangenis. Hij is overigens zeer gemotiveerd om iets terug te doen voor de maatschappij en de nabestaanden.”

Werk als arts

André Gyselbrecht zou ook zijn voormalige job als dokter opnieuw kunnen opnemen, om zo de maatschappij ten dienste te zijn. Maar dat ligt niet meteen op tafel, bevestigt advocaat Johan Platteau.

Maar zou het kunnen? “Persoonlijk vind ik het een goede zaak, als hij iets wil terugdoen voor de maatschappij”, reageert Roland Dierickx, voorzitter van de Orde der Artsen West-Vlaanderen. “Maar over het dossier zelf kunnen wij ons niet uitspreken. Juridisch weten we niet of een dokter wel of niet aan de slag kan met een enkelband. Maar op deontologisch vlak zouden we het niet aanraden. Een dokter heeft een zekere voorbeeldfunctie.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier