Advocaat Jackie Longeville uit Oostkamp plots overleden

Jackie Longeville zoals we hem nu herinneren. © PH
Redactie KW

Zaterdagochtend is advocaat Jackie Longeville overleden in een Oostkampse hotelkamer. Hij werd 58 jaar. In 1994 deed hij eenmalig mee aan de gemeenteraadsverkiezingen als lijsttrekker voor de socialistische partij. “Jackie was een vriendelijk en joviaal man die graag met de mensen praatte”, aldus de mensen die hem hebben gekend.

“Het is inderdaad een jammerlijk en tragisch overlijden van Jackie Longeville”, vertelt een aangeslagen Christine Beke (SP.A) die jarenlang schepen was. “Wij hebben hem leren kennen bij de verkiezingen van 1994. Hij was dan lijsttrekker en behaalde 606 stemmen. Hij was de juiste man op de juiste plaats. Als jong jurist van 32 jaar vonden we hem de geknipte persoon voor onze lijst. Voor onze socialistische partij (SP) was hij ons boegbeeld. Hij had gezag en een enorme dossierkennis. De documenten van de gemeenteraad kon hij in een tiental minuten doornemen voor tussenkomsten. Die waren steeds raak. Wij hebben in die 6 jaar goed samengewerkt. Jammer dat hij de volgende verkiezingen geen kandidaat meer was, hij had het te druk in zijn advocaten praktijk. In korte tijd werd hij heel bekend als een joviaal man en een goede advocaat. Jackie was een sociaal man, stond steeds paraat voor de zwakkeren onder ons.”

Christine vervolgt: “Toen ik hem het laatst zag zei hij mij; “Ik heb vele mensen geholpen die financiële problemen hadden. Ik heb nog veel geld te goed. Zo was Jackie: sociaal, de man die iedereen kende in Oostkamp en die graag in discussie ging. Steeds vriendelijk, graag een praatje maakte en een pintje dronk. Jammer genoeg is hij te vroeg overleden.”

Ere-burgemeester Luc Vanparys heeft hem gekend binnen de advocatuur. “Ik moet vooraf zeggen dat het overlijden van Jackie mij wel aangrijpt. De laatste jaren waren niet zijn mooiste, maar het blijft zeer treurig. Ik voel mee met zijn familie. Als persoon was Jackie altijd vriendelijk en aanspreekbaar. Hij deed graag een praatje. Hij zag er graag verzorgd uit. Hij was een bekwame jurist en als advocaat vooral actief in familie- en ondernemingsrecht. Hij was voor de praktische oplossing van geschillen.”

Jackie Longeville, als 32-jarige lijsttrekker van de Oostkampse Socialistische partij (SP) bij de gemeenteraadsverkiezingen in 1994.
Jackie Longeville, als 32-jarige lijsttrekker van de Oostkampse Socialistische partij (SP) bij de gemeenteraadsverkiezingen in 1994.© PH

“In zijn korte politieke loopbaan als raadslid was hij in het algemeen positief tegenover de gedane voorstellen. Verkeer droeg zijn aandacht weg. Hij kwam opvallend tussen bij de fusie van de gemeenteschool en de vrije school in Ruddervoorde/ Waardamme.”, aldus Luc Vanparys.

Zaterdagochtend kwamen de hulpdiensten nog langs bij het hotel waar hij verbleef maar niets kon nog helpen. Het parket kwam ook ter plaatse en verricht nog een toxicologisch onderzoek, een standaardprocedure bij een verdacht overlijden. Jackie was de vader van Dries (28) en Bieke (30).

(PH)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier