Advocaat betwist niet-internering van ‘schrik van de horeca’

Intussen kreeg Nadine W. in de Brugse rechtbank, gespreid over 20 dossiers, liefst zeven jaar effectieve celstraf opgelegd. © AFr
Redactie KW

Berucht tafelschuimster Nadine W. heeft in de Brugse rechtbank een drukke week achter de rug. De ‘schrik van de horeca’ vocht er een 20-tal vonnissen aan die de voorbije maanden bij verstek tegen haar werden uitgesproken. Volgens het openbaar ministerie zijn de verzetstermijnen verstreken, maar de raadsman van W. is een andere mening toegedaan. “Mijn cliënte besefte niet wat ze tekende toen die vonnissen aan haar werden overgemaakt.”

De feiten zijn intussen genoegzaam bekend. Nadine W. (49) ging in meer dan 120 horecazaken tafelen – bij voorkeur een croque monsieur of kaaskroketten – maar liet telkens de rekening onbetaald achter. Dit leverde haar al snel de bijnaam ‘schrik van de horeca’ op. De eerste feiten pleegde ze aan de kust, maar later verlegde ze haar actieterrein achtereenvolgens naar Brugge, Torhout, Kortrijk en Gent. In juli werd ze uiteindelijk opgepakt in Gent en sindsdien zit ze in de cel. Intussen kreeg ze in de Brugse rechtbank, gespreid over 20 dossiers, liefst zeven jaar effectieve celstraf opgelegd. Bij al die processen liet W. verstek gaan.

14 dossiers in één dag

Peter Gonnissen tekende in alle dossiers verzet aan waardoor ze afgelopen week opnieuw werden behandeld. Donderdag waren dat zelfs veertien dossiers ineens. Volgens het openbaar ministerie zijn de verzetten een maat voor niets omdat de wettelijke termijnen verstreken zijn. Maar meester Gonnissen is een andere mening toegedaan. Hij baseert zich daarbij op de resultaten van het psychiatrisch onderzoek dat op bevel van de strafrechter in Gent werd uitgevoerd.

Ontoerekeningsvatbaar

Dat onderzoek wees eind december uit dat W. ontoerekeningsvatbaar is door een psychotische stoornis. “Dat was zo op het moment van de feiten, maar ook toen de vele verstekvonnissen aan haar betekend werden door de politie”, pleitte meester Gonnissen. “Door haar zwakzinnigheid wist ze niet wat ze tekende. Bovendien lichtte de politie de verdere verzetsmogelijkheden niet toe.”

In alle bestreden vonnissen drong het openbaar ministerie aan op de bevestiging van de eerder uitgesproken straffen. Meester Gonnissen vroeg systematisch de vrijspraak. “Mijn cliënte kan door haar zwakzinnigheid niet verantwoordelijk gesteld worden voor haar daden. Mocht de rechter daar anders over denken, dring ik aan op straffen met uitstel. Zeven jaar effectieve celstraf is een ongemeen harde straf voor deze vrouw. Zeker als je weet dat het totale nadeel ten aanzien van alle gedupeerde horecazaken slechts 3.500 euro is.”

Omdat W. volgens het parket nooit geweld gebruikte bij de feiten zou een internering niet mogelijk zijn. Maar ook dat betwist Gonnissen. “Ze heeft wel degelijk de psychische integriteit van de horeca-uitbaters aangetast. Ze durfde ook al eens een ober te verwijten.” De uitspraken in de zaken volgen begin februari. (AFr)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier