Adviesraad voor andersvaliden zoekt kandidaten: “Mobiliteit is grootste bezorgdheid”

Dirk Blondé. © MVO
Myriam Van den Putte
Myriam Van den Putte Journaliste Het Wekelijks Nieuws

Dirk Blondé ondervond aan den lijve de problemen waarmee andersvaliden elke dag te kampen hebben. Dat zette hem ertoe aan om een adviesraad op te richten waar alle initiatieven welkom zijn die de veiligheid en de toegankelijkheid voor mensen met een beperking kunnen verbeteren.

Dirk Blondé is al zijn hele leven een bezige bij en een bekend gezicht in De Panne: als vrijwilliger bij heel wat evenementen en actief in allerlei verenigingen. Maar toen hij tot aan zijn middel verlamd geraakte en aan zijn rolstoel gekluisterd werd, stond zijn wereld op zijn kop. Bij de pakken blijven zitten staat echter niet in het woordenboek van Dirk. Hij leerde opnieuw stappen, hoewel hij zijn evenwicht niet kan controleren. Meestal is hij op pad met zijn mobiele scooter of aangepaste wagen, en elke dag wordt hij geconfronteerd met de harde werkelijkheid.

Toegankelijkheid

“In binnen- en buitenland kom je overal, ook in openbare instellingen, toestanden tegen die echt niet meer kunnen in onze hedendaagse cultuur. Dan spreek ik niet alleen voor andersvaliden, maar ook voor bejaarden met een rollator of mama’s met een kinderwagen. Ik heb al veel vrienden bij hun verbouwingen advies gegeven rond toegankelijkheid, want de meeste mensen die geen beperking hebben, staan daar gewoon niet bij stil”, klinkt het.

Statuten

“Zo kwam ik op het idee om samen met lotgenoten advies te geven in De Panne en Adinkerke. Op de kerstmarkt sprak ik daarover met de burgemeester, die enthousiast reageerde op mijn voorstel en vroeg of ik bereid was daar mijn schouders onder te zetten. Het bestuur heeft beslist om een nieuwe adviesraad op te richten. Achter de schermen kreeg ik zelfs de vraag om mee te schrijven aan het voorstel van de statuten en het huishoudelijk reglement.”

“De personen die in de raad zullen zetelen zijn enerzijds personen met een beperking of nauw erbij betrokken en anderzijds personen van georganiseerde instellingen zoals bejaardentehuizen, Villa Rozerood, Vrienden der blinden… Op vraag kan de adviesraad ook afgevaardigden van openbare instanties of privéfirma’s uitnodigen en daarna daarover beknopt verslag uitbrengen aan het gemeentebestuur”, zegt Dirk.

G-sport

“De adviesraad mag geen klachtenbureau zijn voor problemen over losliggende straatstenen en kapotte straatverlichting” vervolgt Dirk.

De adviesraad mag geen klachtenbureau zijn voor problemen over losliggende straatstenen

“Wel willen we vragen behandelen over toegankelijkheid bij evenementen, openbare gebouwen, nieuw aangelegde pleintjes, oversteekplaatsen, strand, wandelpaden, parkeerplaatsen… Ook nieuwe projecten moeten we op het gebied van veiligheid en toegankelijkheid bekijken. Valide mensen zien immers niet wat andersvaliden nodig hebben. Voor alle duidelijkheid: een adviesraad adviseert en neemt geen beslissingen. Wel kan die raad een meerwaarde zijn voor alle partijen, zodat er achteraf niet moet gezegd worden ‘Oei, daar hebben we niet aan gedacht’. Mobiliteit zal onze grootste bezorgdheid zijn, maar er kan ook geadviseerd worden rond G-sport (gehandicaptensport), woningaanpassingen… Het zou fijn zijn om samen met lotgenoten, inwoners of tweedeverblijvers in een raad te luisteren naar elkaars problemen omtrent deze materie, om die info te bundelen in advies dat we doorgeven aan betrokkenen die het verwerken en gebruiken.”

Warme oproep

Dirk benadrukt: “In die adviesraad zetelen enkel burgers zonder politieke strekkingen. Enkel in de algemene vergaderingen zetelen afgevaardigden van de plaatselijke politieke partijen, maar ze hebben geen stemrecht. Ik richt hier een warme oproep naar alle geïnteresseerden om zich kandidaat te stellen. We hebben een aantal vrijwilligers nodig die samen met vertegenwoordigers van een bestaande organisatie deel uitmaken van een bestuursraad. Je kunt ook gewoon lid worden van de adviesraad. Dan word je een paar keer per jaar uitgenodigd om je mening te geven en te luisteren naar de wensen en noden van andersvaliden in onze gemeente.”

Wie zich betrokken voelt, kan zich kandidaat stellen via secretariaat@depanne.be of bellen naar 058 42 16 16.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier