Adrienne Knudde (109) overleden in Oudenburg

Adrienne Knudde is met haar 109 jaar de oudste Oudenburgenaar ooit. © LIN
Redactie KW

Adrienne Knudde uit Oudenburg is overleden. Zondag 9 juni werd ze nog 109 jaar. Ze woonde 13 jaar in woonzorgcentrum Riethove. Adrienne was de tweede oudste West-Vlaming. Haar verjaardag werd op dinsdag 11 juni gevierd door de medebewoners, personeel en vrijwilligers van Riethove en door een delegatie van het stadsbestuur.

Adrienne Knudde werd op 9 juni 1910 als oudste van vijf kinderen geboren. Ze was de enige overlevende van het gezin. Haar vader was elektricien. Ze bracht haar jeugd door in Wenduine en liep er school bij de zusters waar ze ook Frans leerde.

Adrienne leerde al heel vroeg wat werken was, want als oudste moest ze al jong helpen zorgen voor haar kleinere broers en zussen. Ze werkte als jong meisje tijdens het zomerseizoen in een viswinkel. Daar leerde ze de kunst van het garnaalpellen.

Op haar 24e leerde Adrienne Charles Vangheluwe kennen. Ze gingen vaak dansen op de dijk in Wenduine waar toen muziek op een draaiorgel speelde. Na drie jaar verkering trouwden Adrienne en Charles en kwamen in Oudenburg wonen. Ze kregen drie kinderen: Nicole, Lorette en Georges.

Groot verdriet

Adrienne kende veel verdriet in haar leven. Ze verloor haar dochtertje Lorette toen die amper 14 dagen oud was. Op 45-jarige leeftijd verongelukte haar man Charles en bleef Adrienne achter met twee kinderen. Ook haar oudste dochter, Nicole, heeft ze moeten begraven.

Toch stond Adrienne bekend als iemand die altijd welgezind is. Ze was de lieveling van het personeel en van de bewoners van Riethove en deed tot enkele jaren geleden niets liever dan dansen en zingen. Haar gezondheid was de jongste maanden erg achteruit gegaan. Al geruime tijd zag en hoorde Adrienne niet meer. Enkele jaren geleden beloofde ze aan Rita Meyns, toen OCMW-voorzitter dat ze 110 jaar zou worden. Haar geheim om zo oud te worden? “Tevreden zijn en genieten van elke dag”, zei Adrienne ooit. Een levenswijsheid om te onthouden.

(LIN)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier